Economie

Românii cu pensii de peste 10.000 de lei

Taxa de solidaritate ar urma să se aplice nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor care depășesc 10 mii de lei. Fie de sine stătătoare, fie cumulate, bazate pe contributivitate sau nu. Practic, tot ce depășește 10 mii de lei va fi impozitat de către stat, astfel încât măsura să nu fie declarată neconstituțională.

Potrivit analiștilor, impactul va fi unul nesemnificativ, de nici 10% din bugetul total de pensii speciale.

În România sunt peste 9 mii de beneficiari de pensii speciale. Aproape jumătate dintre ei primesc peste 10 mii de lei pe lună. Vorbim aici de foști magistrați, foști angajați din sistemul aeronautic civil și foști angajați ai Curții de Conturi.


Ce sunt pensiile speciale
„Pensiile speciale sunt speciale în sensul că nu sunt contributive. Oamenii nu au cotizat la sistemul de pensii pentru a putea avea acești bani la sfârșitul carierei lor. Avem o problemă legată de actualizare. Pensiile speciale nu doar că nu scad, ci ele cresc încontinuu”, a explicat Dragoș Pîslaru, fost ministru al muncii, potrivit Digi24.ro.

În această schemă a pensiilor de peste 10 mii de lei se mai încadrează alte 300 de persoane care au contribuit la sistemul de pensii, dar și 3.000 de militari, care nu ar intra în cursa impozitării, pentru că pensiile lor nu sunt plătite din sistemul public.


Nicio vorbă însă despre pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că sunt încadrate generic la indemnizații pentru limită de vârstă, plătite din bugetul Parlamentului. Asta deși, în unele cazuri, pensiile parlamentarilor depășesc 10 mii de lei, în funcție de numărul de mandate și se cumulează și cu pensiile din sistemul public.

Ultimele Stiri
abonare newsletter