Economie

Producători: Medicamentele sub 25 lei nu vor mai fi fabricate în țară. 8 milioane de pacienți nu le vor mai găsi în farmacii

Patronatul Producătorilor de Medicamente din România susține că “taxa clawback” aduce grave prejudicii fabricilor de medicamente din țară, de felul celor care se estimează că le va face OUG 114/2018 pentru bănci.

Rapoartele financiare pentru anul 2018 depuse de fabricile de medicamente din România arată că “taxa claw-back” frânează dezvoltarea industriei de resort din România punând sub semnul întrebării continuarea fabricării de medicamente în țară”.

PRIMER - Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reunește 18 situri de fabricație din țară – atrage atenția că “taxa clawback” – o taxă pe cifra de afaceri introdusă în 2009 și aplicată exclusiv producătorilor de medicamente – a crescut în medie în anul 2018 cu peste 16% față de anul 2017 și cu 45% față de anul 2016, în vreme ce vânzările de medicamente fabricate în țară au stagnat sau au scăzut.


“Anul 2018 a fost un an pierdut în dezvoltarea industriei românești de medicamente din cauza “taxei clawback”. Această taxă, care penalizează fabricile din țară obligându-le la plata unor sume de bani care nu au legătură cu veniturile realizate de acestea, face ca toate planurile de tehnologizare să fie oprite sau amânate pentru 2020. În plus, există un risc real ca încă o tranșă de medicamente care costă sub 25 lei să nu mai poată fi fabricate în țară și că cei 8 milioane de pacienți care le utilizează – în marea lor majoritate cu venituri mici și pensionari - să nu le mai găsească în farmacii începând cu 2019”, a explicat Dragoș Damian, director executiv PRIMER.

Rapoartele financiare depuse la autoritățile de resort de către siturile de producție din țară, listate sau nu la bursă, arată că “taxa clawback” a ajuns în 2018 la o pondere de peste 20% din cheltuielile operaționale devenind astfel o povară inadmisibilă pentru fabricanți. “Am arătat pe întreaga durată a anului 2018 că «taxa clawback» este lipsită de transparență și predictibilitate și că reprezintă peste 35% din prețul de producător al medicamentelor ieftine. Din păcate însă, am constatat că Ministerul de Finanțe refuză să înțeleagă aceste aspecte și că nu s-au luat măsuri reale pentru a reduce pentru 2019 riscul dispariției medicamentelor care costă sub 25 lei, fabricate în România”, a completat Damian.


Evoluția “taxei clawback” din ultimii 4 ani a făcut ca peste 2.000 de medicamente, în marea lor majoritate costând sub 25 lei și fabricate în țară, să dispară din farmacii și spitale. La o “taxă clawback” de 30%, la cât se estimează că va ajunge în 2019, toate medicamentele care costă sub 25 de lei, sunt nerentabile iar producătorii vor fi obligați în cele din urmă să le scoată din portofoliu. Mai mult, plătind aproape 50% taxe și impozite, fabricanții din țară nu au cum să se dezvolte în continuare, pierzând din competitivitate. Astfel că escaladarea acestei taxe face rău la toată lumea: pacienții nu mai găsesc medicamentele de care au nevoie la prețul corect, sistemul sanitar va trebui să plătească mai mult pentru tratamente mai scumpe, iar industria nu va putea să-și continue planurile de modernizare și extindere.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 18 fabrici de medicamente din țară, dintre care amintim : ac Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Zentiva, Terapia-Sun Pharma sau Vim Spectrum.

Ultimele Stiri
abonare newsletter