Economie

Fiul lui Florin Stamatian, în cărți pentru funcția de vicepreședinte al ASF

Andrei Stamatian se află printre cei 8 candidați pentru postul de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Postul a rămas vacant după ce deputatul Marius Bota a renunțat la el la scurt timp după validarea de către Parlament. Astfel, fiul deputatului PNL Florin Stamatian și-a depus candidatura pentru o poziție responsabilă pentru piața de capital.

Andrei Stamatian a devenit cunoscut în toată țara după scandalul privind creditul de un milion de euro accesat de Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului șef de stat Traian Băsescu. Absolvent al Universității Stanford, fiul fostului prefect de Cluj a devenit prim-vicepreședintele CEC Bank după ce BNR a respins inițial, în mai 2011, nominalizările Ministerului Finanțelor controlat  la acea vreme de PDL. Anterior, acesta a ocupat în grupul Raiffeisen pozițiile: manager de proiect, director de Organizare și Management Procese, director Proiecte Strategice și, într-un final, funcția de președinte în cadrul Raiffeisen Banca pentru Locuințe, singura poziție de conducător de bancă deținută de Andrei Stamatian.


La a doua propunere, BNR și-a dat acordul pentru instalarea lui Stamatian Jr. în funcția de vicepreședinte al CEC Bank, devenind "mâna dreaptă" a lui Radu Ghețea în fruntea companiei.

Pe vremea când era student în SUA, Stamatian Jr. a făcut parte din frăția Phi Betta Kappa, una cu aer masonic în care sunt admiși doar cei mai buni studenți. Fiul fostului prefect spunea atunci că, de fapt, frăția este o "asociație academică onorifică, cu activitate culturală și de sponsorizare a unor proiecte umanitare".


UPDATE

Andrei Stamatian a ratat șansa de a deveni vicepreședintele ASF. Gabriel Grădinescu, validat recent de Parlament ca membru neexecutiv ASF a fost ales astăzi de către comisiile de specialitate pentru funcţia de vicepreşedinte pe piaţa de capital în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Din februarie 2006 acesta este directorul Bancpost al sucursalei din Vrancea.

abonare newsletter