Economie

Studenții dau startul sezonului de “vânătoare” după o chirie în Cluj-Napoca

În contextul în care, din toamnă, circa 100.000 de studenţi vor începe un nou an universitar, în următoarele două luni chiriile vor exploda. Apartamentele din Cluj-Napoca rămân cele mai scumpe din ţară, cu o valoare medie de 1.522 de euro pe metru pătrat.

"Peste 100.000 de studenţi vin să studieze la universităţile din Cluj-Napoca în fiecare an, iar acestora li se adaugă mulţi alţi absolvenţi, tinere familii din alte judeţe sau străini care vor să-şi construiască un viitor în capitala Transilvaniei. Este cunoscut faptul că sezonul “de vânătoare” pentru chirii este în lunile de iulie – august, când plaja de oferte este foarte diversă şi pentru toate gursturile şi buzunarele”, notează un portal de imobiliare din Cluj.

Site-urile şi publicaţiile cu profil imobiliar sunt deja pline cu anunţuri, fie că vorbim despre oferte postate de agenţii sau de persoane fizice. La mare căutare sunt apartamentele cu 2 şi 3 camere, situate în apropierea universităţilor sau a staţiilor mijloacelor de transport în comun.


Câteva exemple de prețuri, date de compariImobiliare.ro: un apartament de 2 camere, în Gheorgheni, se închiriază cu 325 euro/lună, unul în Mărăști – cu 400 euro/lună. Mai există și opțiunea Floreşti, unde poți găsi o locuință de două camere pentru 250 euro/lună.

Potrivit studiului, cele mai căutate zone de viitorii studenți sunt Gheorgheni, Mărăști, Mănăștur, Zorilor, Central, Bună Ziua, Andrei Mureșanu, Grigorescu, Plopilor sau Între Lacuri.


Un studiu de la începutul lunii iulie arăta o tendinţă de încetinire a creşterii preţurilor în Cluj-Napoca. „Dacă în prima jumătate a anului trecut apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca s-au scumpit cu nu mai puţin de 10%, în acest an ritmul de creştere este la jumătate”. Apartamentele din Cluj-Napoca rămân însă cele mai scumpe din ţară, cu o valoare medie consemnată de 1.522 de euro pe metru pătrat util, la finalul lunii iunie. Ambele segmente de piaţă analizate au resimţit o temperare a ritmului scumpirilor. „Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi a ajuns la 1.553 de euro pe metru pătrat, iar cele noi la 1.492 de euro pe metru pătrat”, arată autorii studiului.

Un număr de 16.287 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale au fost eliberate în primele cinci luni ale anului 2018, la nivel naţional, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).


Un număr de 1.592 de locuinţe au fost finalizate în judeţul Cluj, în primul trimestru al anului 2018, cu 474 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, relevă datele Direcţiei Judeţene de Statistică. În mediul urban au fost finalizate 957 de locuinţe, iar în cel rural 635. Peste 4.400 de locuinţe noi ar urma să fie livrate în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi în 2018, faţă de circa 3.800 anul trecut.

Peste 12.500 de tranzacţii imobiliare (pe toate segmentele pieţei) au fost încheiate, în anul 2018, în judeţul Cluj (2.962 aprilie, 3.710 martie, 3.459 februarie, 2.374 ianaurie), conform Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).  De asemena, în anul 2017 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 627.802 de imobile, din care 43.774 în Cluj.


Sumele cerute în Cluj, pe cartiere și zone

Aeroport – 10 euro/mp
Andrei Mureșanu – 8 euro/mp
Apahida – 7 euro/mp
Aurel Vlaicu – 3 euro/mp
Baciu – 5 euro/mp
Borhanci – 7 euro/mp
Bulgaria – 5 euro/mp
Bună Ziua – 7 euro/mp
Calea Turzii – 7 euro/mp
Câmpului – 6 euro/mp
Central – 9 euro/mp
Dâmbu Rotund – 6 euro/mp
Europa – 7 euro/mp
Făget – 4 euro/mp
Feleacu – 6 euro/mp
Florești – 5 euro/mp
Gară – 7 euro/mp
Gheorgheni – 8 euro/mp
Grigorescu – 7 euro/mp
Gruia – 8 euro/mp
Hasdeu – 9 euro/mp
Horea – 9 euro/mp
Între Lacuri – 8 euro/mp
Iris – 7 euro/mp
Mănăștur – 7 euro/mp
Mărăști v- 7 euro/mp
Plopilor – 8 euro/mp
Zorilor – 8 euro mp


Sursă compariimobiliare.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter