Economie

“Primul ajutor” pentru românii care au contractat credite în franci elveţieni vine de la OTP Bank

<p />OTP Bank propune clienţilor reducerea cu un punct procentual a dobânzii pe un interval de şase luni-doi ani şi amânarea plăţii principalului pe un termen de până la doi ani pentru clienţii care au contractat credite în franci elveţieni, pentru a contrabalansa aprecierea puternică a francului.

Banca nu precizează însă dacă pentru această operaţiune introduce comisioane suplimentare.

“Orice client va solicita aceste facilităţi le va primi, trebuie doar să vină la bancă. Cumularea celor două măsuri duce, pe medie, la o relaxare a plăţilor de 20-30%”, a explicat Gabriel Creţu, director executiv la OTP Bank România.


Reducerea cu un punct procentual este valabilă în primă fază pentru şase luni, perioadă în care banca estimează o corecţie după aprecierea foarte puternică a francului elveţian, care s-a apropiat de paritatea de unu la unu cu euro, dar această facilitate va putea fi prelungită la cerere din şase în şase luni.

Efectul amânării plăţii principalului cu doi ani s-ar putea diminua, dacă la închiderea acestei perioade clientul optează pentru lungirea maturităţii cu încă doi ani.


“Sperăm ca rata de schimb să revină în intervalul 1,2-1,3 franci pe euro în următoarele trei luni. Dacă banca centrală a Elveţiei a indicat acest target, pe asta mizăm şi noi, deocamdată nu suntem mai optimişti. Structural, românii au încredere în ceasurile elveţiene. Să sperăm că o să funcţioneze şi în acest caz”, a mai spus Creţu.

Oficialul OTP a arătat că pentru moment rata de neperformanţă pe creditele ipotecare în franci elveţieni este similară celei înregistrate la creditele în euro, dar, având în vedere aprecierea foarte rapidă a francului, banca a decis să adopte măsuri proactive, chiar dacă apreciază evoluţia cursului monedei elveţiene ca o bulă speculativă, “care se va sparge, ca orice bulă”.


OTP are un portofoliu de 13.800 de clienţi, care au contractat credite ipotecare în franci elveţieni, ceea ce înseamnă 70% din total portfoliu. Aprecierea francului a dus valoarea totală a creditelor în această monedă la 80% din suma acordată de bancă sub forma creditelor ipotecare.

Creditele cu întârzieri la plată de peste 90 de zile reprezintă, ca valoare, 8% din totalul împrumuturilor ipotecare în franci, iar ca număr doar 4%.


Francul elveţian, din maxim în maxim

Decizia instituţiei bancare vine în contextul creşterii substanţiale a monedei elveţiene în raport cu cea naţională, ceea ce a făcut ca mulţi clienţi să se confrunte cu dificultăţi în achitarea ratelor lunare.


De la începutul anului, francul eleveţian în raport cu leul a crescut cu 50%, ceea ce i-a lovit puternic pe cei care au credite în această valută.

Românii au luat credite în franci elveţieni acum câţiva ani, când francul era cotat la 1,9-2 lei, acest produs fiind la vremea respectivă mai avantajos. Între timp, cursul leu/franc elveţuian s-a dublat. În aceeaşi perioadă, cursul leu/euro a crescut cu numai 30%.

Miercuri, la Bucureşti, francul elveţian a atins un nou maxim istoric, ajungând la 4,08 lei. Euro a fost cotat la BNR la 4,2620 lei.

abonare newsletter