Economie

Construcţiile merg din ce în ce mai bine în regiunea noastră

Nord–Vestul conduce la numărul de locuinţe construite în 2016.

Clujul stă foarte bine la capitolul construcţii, lucru dovedit atât de cererea mare de materiale, cât şi de numărul de locuinţe terminate în 2016.

Astfel, potrivit celor mai recente date furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj, în anul 2016 au fost eliberate 2321 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în judeţul nostru.


Numărul locuinţelor construite anul trecut a ajuns la 52.206 la nivel naţional, în creştere cu 5.222 de locuinţe faţă de 2015, înregistrându-se o pondere a creşterii în mediul urban (53,4%) şi o scădere în mediul rural (46,6%), potrivit comunicatului transmis miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de anul 2015, în anul 2016, a crescut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 5.291 de locuinţe, iar numărul locuinţelor realizate din fonduri publice a scăzut cu 69 de locuinţe, precizează INS.


Cea mai mare creştere din ţară, înregistrată în N-V

Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului locuinţelor terminate, în regiunile de dezvoltare Nord-Vest (+2.491 locuinţe), Nord-Est (+1.262), Sud-Est (+979), Vest (+694), Centru (+535) şi Sud-Muntenia (+379). Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-1.060 locuinţe) şi Sud-Vest Oltenia (-58).

Pe medii de rezidenţă, în trimestrul al patrulea din 2016, faţă de trimestrul al patrulea din 2015, numărul locuinţelor construite în mediul urban a scăzut cu 10,9%, iar în rural a crescut cu 4,8%.


În trimestrul al patrulea din 2016, faţă de acelaşi trimestrul din 2015, repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că a scăzut numărul locuinţelor realizate din fondurile private cu 661 de locuinţe, iar din fondurile publice a crescut cu 97 de locuinţe.

În ceea ce priveşte distribuţia în profil regional, se remarcă o scădere a numărului locuinţelor terminate pe total, cu 564 de locuinţe, scădere reflectată în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-1.006 locuinţe), Nord-Est (-531) şi Sud-Est (-65). Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Vest (+415 locuinţe ), Vest (+235), Centru (+192), Sud-Muntenia (+ 124) şi Sud-Vest Oltenia (+72).


“Vedeta” cererii de materiale de construcţie

Clujul a înregistrat un nivel al cererii de materiale de construcţie pentru zidărie mult şi peste valorile de dinainte de criză, din vara anului 2008, iar acest lucru nu se va încheia nici în acest an, spunea, într-un interviu, directorul producătorului de materiale de construcţii Cemacon, Liviu Stoleru.

Directorul mai susţine că ceea ce s-a înregistrat anul trecut pe piaţa din Cluj este o direcţie clară a industriei producţiei de materiale de construcţii în zona proiectelor rezidenţiale spre dezvoltare, iar anul acesta tendinţa de creştere a cererii şi a ofertei va continua, alte câteva orase intrând în această nouă “bulă” de dezvoltare.


Oraşul de sub Feleac nu este singurul care va profita de valul pozitiv.  Cererea va creşte, potrivit estimărilor producătorului şi în Timişoara, dar mai ales în eşalonul 2 al oraşelor secundare, precum şi al celor terţiare.

“Piata construcţiilor, dar mai ales cea a pieţei rezidenţiale merg într-o direcţie foarte bună şi sunt optimist în ceea ce priveşte dezvoltarea acesteia. În acest an, evoluţia pieţei nu va mai veni doar din vârfurile geografice pe care le-am întalnit în 2015-2016, când s-au înregistrat creşteri importante în Bucureşti, Cluj sau Timişoara. (…) În Cluj, 2016 a fost mai bun decat 2008 pentru producătorii de materiale de construcţii. Distribuitorii de materiale de construcţii din Cluj au spus ca 2016 a fost mai bun ca înainte de criză. Vorbim despre volumele vândute, nu şi de valorile realizate. Preţurile nu se vor mai întoarce la acele valori”, spunea Stoleru.

 

abonare newsletter