Economie

Veste bună pentru românii săraci, dar cu credite la bancă

Guvernul are în plan stimularea consumului printr-un credit fiscal acordat persoanelor cu venituri sub medie - sub sau cel mult egale cu 1610 RON - care obţin de la bancă restructurarea creditelor. Acest lucru se va face, însă, numai în condiţiile impuse de stat, cu prelungirea scadenţei până la 2 ani.

Guvernul estimează că schema de ajutor fiscal pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la restructurarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, care ar beneficia de reducerea ratelor bancare cu până la 4 miliarde de lei, a anunţat premierul Victor Ponta.

Restructurarea ar trebui să îndeplinească mai multe cerinţe, printre care aplicarea doar la credite cu întârzieri de cel mult 90 de zile.


"Am reuşit să avem acordul partenerilor noştri internaţionali pentru două măsuri cu impact important în economie: o măsură care va fi adoptată printr-o ordonanţă a Guvernului, o măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. Principalele condiţii: se aplică tuturor creditelor luate de persoanele fizice, salariaţi sau pensionari, condiţia e ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, 1610 RON, şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură opţională, nu obligatorie, pentru persoanele fizice, dar de care beneficia oricare din cei 907.000 de debitori persoane fizice. Este vorba despre înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani, dar nu mai mult de 500 RON pe lună", a spus Victor Ponta. 

Guvernul anunţa la sfârşitul lunii ianuarie că vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal acordat persoanelor cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor, dar numai în condiţii stabilite de stat, cu prelungirea scadenţei până la doi ani.


Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate, dar nu cu mai mult de 500 lei ori echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul, a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

Banca trebuie să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată, adică cel mult doi ani.


Restructurarea poate fi acordată o singură dată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu condiţia ca suma totală amânată la plată să se încadreze în limita valorică determinată anterior.

Statul limitează, însă, accesul populaţiei la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate depăşi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter