Economie

Romgaz investeşte peste cinci milioane de lei în punctul de lucru de la Ţaga

Romgaz a investit recent mai bine de două milioane de lei în punctul de lucru de la Ţaga, pentru realizarea unei noi sonde şi execuţia instalaţiilor de suprafaţă în cazul a încă două sonde, iar pentru viitorul apropiat are programate investiţii de încă trei milioane de lei, potrivit datelor furnizate de biroul de presă al companiei.

„La punctul de lucru de la Ţaga s-a realizat sonda 4 Puini şi instalaţiile tehnologice de suprafaţă a sondelor 15 si 18 Puini, valoarea investitiţiei fiind de 2.296.210 lei. Pe viitor sunt programate investiţii pentru modernizarea staţiei de comprimare Ţaga, realizarea instalaţiei tehnologice de suprafaţă la sonda 4 Puini şi lucrări de protecţia mediului la sonda 8 Puini. Modernizarea Staţiei de Comprimare  – în execuţie în regie proprie, costă 2.410.000 lei, în timp ce, pentru instalaţia tehnologică de suprafaţă  la sonda 4 Puini şi lucrarile de protectia mediului la sonda 8 Puini  – lucrări în curs de achiziţie, valoarea estimată din proiectare este 490.000 lei”, informează reprezentanţii Romgaz.

Producţie de milioane de m³ gaze, la o aruncătură de băţ de Cluj-Napoca

În anul 2012, Secţia de producţie Ţaga a livrat în  Sistemul naţional de transport gaze 207,5 milioane de m³ gaze reprezentând 8,7% din producţia totală a Sucursalei Romgaz Tg-Mureş  şi cca. 4% din producţia S.N.G.N. Romgaz Mediaş obţinută din Transilvania, conform directorului Sucursalei Mureş Romgaz, Pantelimon Avram.


Exploatarea este estimată a dura cel puţin încă două decenii. „Prin analizele specifice efectuate în cadrul «Studiilor de evaluare a resurselor geologice şi a performanţelor în exploatare pentru zăcăminte comerciale» s-au efectuat prevederi de producţie până în anul 2038”, precizează Avram.

Deşi activitatea de exploatare este una relativ recentă, datând din 1983 primele cercetări geologice din zonă s-au efectuat în 1929. Cercetarea nu s-a încheiat însă nici astăzi datorită posibilităţii de identificare de noi zăcăminte. „În arealul de activitate a secţiei Ţaga sunt în derulare investigaţii geologice atât seismice , cât şi de foraj sonde de cercetare. Din cauza condiţiilor geologice specifice pe rama N-NV a Bazinului Transilvaniei există unele şanse pentru descoperirea de noi zăcăminte de gaze, însă cu întindere medie spre mică”, arată datele Romgaz.

Etichete: taga romgaz
Ultimele Stiri
abonare newsletter