Economie

Prima Casă în lei, insucces total la Cluj

Numărul celor interesaţi să cumpere locuinţe prin Prima Casă a scăzut la jumătate la Cluj, la doar o săptămână după ce accesarea de credite prin Program a devenit posibilă numai în lei.

„A scăzut numărul de clienţi interesaţi să cumpere prin Prima Casă, aş putea spune chiar la jumătate. Cred că din cauza faptului că dobânzile sunt mari în lei oamenii stau în aşteptare. Aşteaptă scăderea dobânzilor. Şocul a fost mare. Am avut caz concret de client care dorea să cumpere un apartament cu 66.000 de euro. Rata, înainte de schimbarea condiţiilor Prima Casă ar fi fost de 320 de euro pe lună (n.r. – aproximativ 1.400 de lei), timp de 30 de ani. După modificări rata s-ar fi ridicat al 2.000 de lei pe lună, iar clientul a renunţat momentan la idee”, a explicat, pentru Monitorul de Cluj, Tudor Marc, consilier Welt Imobiliare .

„Oamenii sunt mai reticenţi la accesarea creditului in lei şi studiază alte alternative. Numai în cadrul agenţiei noastre am avut de când a intrat în vigoare modificarea Prima Casă în lei 5 cazuri concrete de persoane care şi-au retras dosarele depuse pentru Prima Casă şi studiază în acest moment împreună cu agenţii noştri imobiliari posibilitatea accesării creditelor imobiliare în euro”, sublinează Andreea Miron, director marketing Remax Grup de Lux .


În schimb, preţurile apartamentelor nu au fost afectate de trecerea Programului pe lei, neîregistrându-se nici scăderi, nici creşteri până în acest moment, potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, consultaţi de Monitorul de Cluj.

Creditele clasice în euro câştigă teren

Dobânzile mult mai mari i-au făcut pe mulţi dintre locuitorii oraşului fie să renunţe la ideea de a cumpăra o locuinţă, fie să se reorienteze înspre creditele clasice în euro. Clujenii "uită" de riscul valutar şi optează pentru creditele în euro, chiar dacă avansul e mai mare.


„Numărul clienţilor interesaţi de creditele în euro a crescut. Datorită acestei modificări survenite la Prima Casă (n.r. – posibilitatea de accesare doar în lei), tot mai multă lume se interesează de varianta creditului clasic în euro, deoarece este mai stabil, chiar dacă nu oferă condiţii la fel de avantajoase, şi aici mă refer în primul rând la avans. Oricum, băncile lucrează intens pentru a veni cu variante de credite competitive, deci în următoarele luni s-ar putea să vedem o migrare considerabilă de la Prima Casă la creditele în euro”, explică reprezentanta Remax Grup de Lux.

Cine poate accesa credite prin Program?

Poate beneficia de creditul Prima Casă orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.


În cazul anumitor bănci, creditul poate fi aprobat chiar şi înainte de găsirea imobilului care urmează să fie achiziţionat, clientul având la dispoziţie o perioadă destul de generoasă în care să se hotărască ce locuinţă doreşte.

Pentru demararea creditului, clienţii trebuie să dispună de un avans de minimum 5%. De asemenea, majoritatea băncilor acceptă până la trei coplătitori, însă cu condiţia ca la finalizarea creditului, atât solicitantul, cât şi coplătitorii să aibă vârsta maximă de 75 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter