Economie

Fenomenul bitcoin a început cucerirea Clujului

Bitcoin-ul, moneda virtuală, care şi-a dublat valoarea de la declanşarea problemelor din Cipru, valorând acum peste 500 de lei, este tot mai des folosită în tranzacţiile electronice şi de către clujeni.

Unul dintre vânzătorii locali ai monedei spune că deşi numărul de tranzacţii este încă nesemnificativ raportat la total, moneda „e pe val”.

„Se remearcă o creştere a interesului, atât în Cluj, cât şi în România şi pe piaţa internaţională, mai ales din partea oamenilor care au o educaţie peste medie. La urma urmei dacă putem trimite e-mail-uri fără intermediari de ce nu am putea trimite şi valori?”, se întreabă retoric „dealerul” clujean, care a vrut să-şi păstreze anonimatul.


Omul povesteşte că de la începutul anului a fost căutat de 10 clujeni care au cumpărat de la 0,08 bitcoini până 3 monede virtuale. „Mă sună persoane care cumpără, spre exemplu, cărţi în bitcoin pentru că au o serie de beneficii. Site-ul acesta (n.r. – pe care am găsit oferta clujenaului şi datele de contact – https://localbitcoins.com/places/297267295/cluj-napoca-romania/) e folosit mai mult de cei care cumpără pentru a face tranzacţii electronice nu de cei care vor să facă investiţii”, adaugă vânzătorul.

Clujeanul e foarte secretos şi în ceea ce priveşte valoarea investită de el în bitcoini.


„Eu am investit exact cât îmi permit să pierd. Am investit chiar şi banii părinţilor şi sunt foarte mulţumiţi. Valoarea e sub apreciată şi o să crească. Pe lângă bani investesc şi timp. Petrec în medie două ore pe zi pentru a mă informa despre schimbările de legislaţie sau alte evenimente care pot influenţa valoare sau modalitatea de efectuare a plăţilor”, declară bărbatul pentru Monitorul de Cluj.

Analiştii financiari, mai sceptici

Reprezentanţii S.S.I.F. Broker Cluj spun că nu au primit încă solicitări de la clienţi care să-şi dorească o investiţie în bitcoin, dar şi că moneda nu se numără printre modalităţile de plasare a capitalului pe care să o recomande.


„E o investiţie pe care nu o recomandăm pentru că nu putem urmări procesul monetar, evoluţia nu ţine de evenimente macroeconomice, prin urmare nu se pot face previziuni.  Volatilitatea este foarte ridicată, ceea ce implică şi un risc foarte mare. Noi includem investiţiile în bitcoin într-o categorie asimilată jocurilor de noroc”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Adrian Danciu, analist financiar S.S.I.F Broker.

Ce este bitcoin-ul?

Bitcoin este o monedă digitală creată în 2009 de IT-istul Satoshi Nakamoto. Spre deosebire de majoritatea monedelor, în acest caz tranzacţiile nu se fac prin intermediul băncilor.

Bitcoin foloseşte o bază de date distribuită peste noduri ale unei reţele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzacţiile şi se foloseşte de criptografie pentru a furniza funcţii de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiţi decât de cel care îi deţine şi decât o singură dată.
Valoarea monedelor bitcoin a crescut semnificativ pe parcursul ultimului an. Cu toate că iniţial valora mai puţin de 1 cent american, valoarea monedei a crescut până la 130 de dolari. Deşi cursul de schimb este foarte volatil, moneda începe să devină tot mai stabilă.


Cum se plăteşte şi ce se poate plăti în bitcoini ?

Dacă vreţi să folosiţi bitcoin, nu aveţi nevoie de un cont la bancă, ci de un cont special format dintr-o adresă specială şi o parolă, ca pe reţelele de socializare. În acest cont se ţin toţi banii şi se pot face plăţi în conturi similare.

Şi din România se pot face plăţi cu bitcoin pentru excursii, produse IT, insă doar pe site-uri străine. Deţinătorii de bitcoin pot să folosească banii şi pentru a plăti la doua restaurante în Bucureşti.

Etichete: bitcoin
abonare newsletter