Economie

Evoluție modestă pe piața construcțiilor din Cluj. Scade numărul clădirilor rezidențiale autorizate la început de an. Creștere ușoară a autorizațiilor de construcție, în februarie.

Piața construcțiilor rezidențiale din Cluj traversează o perioadă dificilă, în condițiile în care numărul autorizațiilor eliberate în primele două luni ale anului este în scădere.

Se construiește tot mai puțin la Cluj. FOTO: Pixabay Se construiește tot mai puțin la Cluj. FOTO: Pixabay

 

 


Anul 2024 a început timid pentru piața clădirilor rezidențiale. În contextul modificărilor fiscale și a unei economii instabile, marcată de un deficit bugetar în creștere, piața contrucțiilor rezidențiale din Cluj a încercat o ușoară revenire în luna februarie, cu 41 de autorizații de construcție emise în plus comparativ cu luna precedentă. 

 


Cu toate acestea, datele statistice arată o evoluție modestă, astfel că în luna februarie 2024, în județul Cluj s-au eliberat 106 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 58 mai puține comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, potrivit datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică (DSJ) Cluj. 

Evoluția numărului autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale, în perioada ianuarie 2023-februarie 2024/Foto: Direcția Județeană de Statistică (DSJ) Cluj

Astfel, în primele două luni ale anului 2024, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale eliberate pe total județ a fost de 171, cu 91 mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. 


De altfel, piața construcțiilor rezidențiale la nivel național a fost greu încercată anul trecut. Nici în Cluj situația nu a fost prea grozavă, iar impredictibilitatea economică accentuată de haosul fiscal – anularea scutirii de impozit pentru angajații din Construcții (inclusiv IT, agricultură și industria alimentară) și a plății CASS, poate ridica în continuare piedici pentru acest sector de activitate. 

CITEȘTE ȘI: 
Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate din 2025. Analist financiar: Măsura este „inevitabilă”.

Astfel, anul trecut, cu excepția lunii Mai, când numărul autorizațiilor de construcții pentru clădiri rezidențiale a înregistrat un maximum de 208 de acte emise, finalul lui 2023 a adus o scădere substanțială, cu peste 50%, a autorizațiilor emise (100 autorizații de construcție, în decembrie). 


Anul electoral 2024, cu un deficit bugetar în creștere și cheltuieli consistente în plan electoral poate perturba și mai mult sectorul clădirilor rezidențiale din România, în lipsa unor măsuri care să atenueze impactul economic negativ resimțit în cele mai multe domenii de activitate din țară, care se confruntă cu o creștere accentuată a prețului produselor prime și serviciilor, cu un cost ce poate fi decontat de consumatorii finali, adică de români. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deficit bugetar de 2,07% din PIB în primele trei luni. Consiliul Fiscal: „Anul acesta deficitul va fi peste 6%”.

Creșterea economică a României a încetinit la 2% în 2023 din cauza haosului fiscal și a măsurilor electorale

Ultimele Stiri
abonare newsletter