Economie

Lista produselor cu prețuri limitate, restrânsă de Guvern. Plafonarea adaosului comercial pentru unele alimente de bază, prelungită cu două luni.

Măsura privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită cu încă 60 de zile, însă lista la produse agricole şi alimentare va fi restrânsă.

Prețuri limitate la produse alimentare de bază/Foto: Florin Barbu Facebook.com Prețuri limitate la produse alimentare de bază/Foto: Florin Barbu Facebook.com

 

 


Potrivit unui proiect de ordonanță de urgneță publicat de  pe ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), lista produselor cu prețuri limitate, care ajunsese la 21 de alimente de bază, va fi redusă la 17 produse. 

 


Inițial, ministerul Agriculturii anunța că măsura plafonării adaosulul comercial la unele alimente de bază va fi extinsă cu încă 90 de zile/3 luni. Acum, potrivit proiectului publicat de MADR, măsura va fi prelungită doar pentru două luni/60 de zile. 

Lista cu produse agricole şi alimentare care vor avea încă două luni adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse: 
-pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; 
-lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; 
-brânză telemea de vacă vrac; 
-iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; 
-făină albă de grâu "000" până la 1 kg;
-mălai până la 1 kg; 
-ouă de găină calibrul M; 
-ulei de floarea-soarelui până la 2 litri; 
-carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); 
-carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc; 
-legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); 
-fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă); 
-cartofi proaspeţi albi vrac; 
-zahăr alb tos până la 1 kg; 
-smântână - 12% grăsime; 
-unt până la 250 grame; 
-magiun până la 350 grame.


Potrivit proiectului, pe actuala lista din proiectul de OUG nu se mai regăsesc: cozonacul, orezul, bulionul de roşii, margarina, drojdia, carnea tocată, dar în schimb apare magiunul.

CITEȘTE ȘI: 
Alimentele de bază cu fluctuații de preț ar putea fi plafonate punctual. La ce găselniță au recurs comercianții pentru a fenta statul?

„Prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă prelungeşte măsura cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare cu o nouă perioadă de 60 de zile de la data intrării în vigoare. Se modifică anexa la O.U.G. nr. 67/2023, în sensul introducerii şi a produsului „magiun până la 350 grame”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru implementarea unor măsuri de sprijin.


Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari faţă de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferenţa faţă de aceeaşi lună din anul precedent era de aproape 18%.

Cotele de adaos comercial au fost limitate pentru o perioadă de trei luni, din august 2023, pentru o listă inițială de 14 produse: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos. Ulterior, în octombrie, lista cu prețuri limitate a fost extinsă la 21 de produse.


Termenul limită privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază era 31 ianuarie 2024.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Plafonarea adaosului comercial pentru unele alimente de bază ar putea fi prelungită cu trei luni. Lista produselor cu prețuri limitate.

Alimentele de bază cu fluctuații de preț ar putea fi plafonate punctual. La ce găselniță au recurs comercianții pentru a fenta statul?

Ultimele Stiri
abonare newsletter