Economie

Haz de necaz cu e-Factura. Putem factura „psihiatra învelită”.

De la 1 ianuarie 2024, de când este obligatorie, factura electronică a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte pe toate rețelele de socializare.

Oamenii mai fac și haz de necaz pe seama sistemului de la Ministerul Finanțelor, care a inventat și unitatea de măsură „psihiatra învelită”/ Foto: startupcafe.ro Oamenii mai fac și haz de necaz pe seama sistemului de la Ministerul Finanțelor, care a inventat și unitatea de măsură „psihiatra învelită”/ Foto: startupcafe.ro

 

 


Antreprenorii și contabilii din România întâmpină, de două săptămâni, probleme la încărcarea facturilor B2B pe portalul  electronic RO e-Factura, dar oamenii mai fac și haz de necaz pe seama sistemului de la Ministerul Finanțelor, care a inventat și unitatea de măsură „psihiatra învelită”, scrie startupcafe.ro

 


Acest sistem electronic, la care au lucrat Ministerul Finanțelor, ANAF și STS, are și un câmp prin care se selectează unitățile de măsură. Și apar acolo unități de măsură cu duiumul, multe traduse mot-a-mot din limba engleză.

Așa se face că în e-Factura apare și unitatea de măsură „psihiatră învelită”, având codul XSW, după cum a remarcat un utilizator de pe grupul de Facebook e-Factura România.


Aceasta este doar o traducere greșită a unor omonime din limba engleză, adică sunt cuvinte care în engleză au aceeași formă, dar înțeles diferit.

Termenul tradus greșit din engleză este „shrinkwrapped” sau „shrink wrapped” ori „shrink wrap”. Acest termen se referă la mărfurile ambalate în folia aceea transparentă, care se micșorează când este încălzită. Astfel produsele sunt ambalate mai compact, pe paleți, pentru a încăpea mai multe unități la un transport.


Se lucrează la e-Factura

Luat la rost pe rețelele de socializare cu privire la erorile întâlnite atunci când folosesc platforma, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a promis, încă de săptămâna trecută o serie de modificări la sistem. Una dintre acestea se referă la introducerea unui mecanism prin care sistemul e-Factura să anuleze automat facturile încărcate în mod repetat. De asemenea, Ministerul Finanțelor colaborează și cu platformele de contabilitate și facturare din piață.

„Trebuie să gândim constructiv: prin intermediul unor întâlniri tehnice săptămânale și a unei colaborări strânse cu reprezentanții platformelor de facturare, dorim să consolidăm un dialog eficient. Este nevoie să lucreze cu exemple concrete acolo unde reclamă diverse inadvertențe, pentru a îmbunătăți continuu sistemul e-Factura. În același timp, luăm măsuri rapide atunci când apar aspecte cum este încărcarea repetată a facturilor, astfel că vom introduce un mecanism prin care sistemul e-Factura va anula automat facturile încărcate în mod repetat”, a declarat Marcel Boloș.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alocări „fabuloase” de la Consiliul Județean Cluj pentru primari la final de an. Alin Tișe: „Mi și jenă”. Bani de o jumătate de factură!

SmartBill a emis deja peste 3 milioane de e-Facturi și susține antreprenorii români în tranziția către noul sistem național de facturare e-Factura, obligatoriu din ianuarie 2024 (P)

Ultimele Stiri
abonare newsletter