Economie

Peste 10.000 de posturi la stat, scoase în piață anul acesta. Sistemul sanitar, între cei mai puternici angajatori

Circa 10.000 de posturi în instituțiile publice au fost scoase pe piață în primele patru luni ale acestui an. Guvernul a anunțat recent înghețarea angajărilor la stat.

Sistemul sanitar, între cei mai puternici angajatori. FOTO: Pixabay Sistemul sanitar, între cei mai puternici angajatori. FOTO: Pixabay

 

 


Angajatorii de la stat au fost deosebit de activi în aprilie, luna dinaintea blocării angajărilor din aparatul public. Astfel, luna trecută, peste 3.000 de joburi noi au fost scoase în piață. În total, în perioada ianuarie-aprilie 2023, circa 10.000 de posturi au fost scoase pe piață de instituțiile de stat, relevă analiza unui agregator de joburi din mediul privat și de stat din România.

 


La finalul anului trecut, a fost anunțată deblocarea a 90.000 de posturi vacante din aparatul de stat, însă luna mai a venit cu vestea înghețării angajărilor în instituțiile publice, până la sfârșitul anului. Luna aprilie pare, astfel, să fi fost ultima în care numărul de joburi noi scoase în piață a depășit pragul de 3.000. Cumulat, în perioada ianuarie – aprilie 2023, aproximativ 10.000 de posturi au fost disponibile în instituțiile de stat.

Sistemul de Sănătate, între cei mai mari angajatori la stat

La începutul anului, sistemul sanitar a fost unul dintre cei mai puternici angajatori la stat, iar acest lucru ar putea să continue, întrucât măsura de înghețare a posturilor nu se aplică în cazul angajărilor în Educație și Sănătate. În ambele domenii, există o nevoie considerabilă de personal.


Aproximativ 20% din numărul total de locuri vacante sunt pentru medici, asistenți medicali și infirmieri, potrivit datelor. 11% sunt pentru muncitori, 6,5% pentru îngrijitori și 5,3% pentru referenți. Cel mai puțin căutați în luna aprilie au fost tehnicienii, tâmplarii, maseurii, lăcătușii sau inginerii hidrologi. 

Mai puține angajări la Guvern

La nivel general, mai mult de 90% au fost funcții de execuție (respectiv 2.824) și aproximativ 5% au fost funcții de conducere. 1.745 de locuri de muncă au fost postate de instituțiile locale, 410 de primării, 360 de instituțiile județene și puțin peste 200 de instituțiile naționale. Cel mai puțin, în luna aprilie, au angajat consiliile județene, Guvernul și ministerele și instituțiile regionale. Totodată, 173 de poziții au fost vacante în unitățile militare.


Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv aproape 600, aparțin instituțiilor de stat din București, Clujul ocupând a doua poziție în clasament, cu 226 de oferte. Urmează Brașov, Constanța și Timiș, toate trei cu peste 100 de posturi scoase în piață. Cele mai puține opțiuni la stat le-au avut candidații din Covasna, Arad, Caraș – Severin, Giurgiu, Gorj sau Botoșani

Celor 3.000 de joburi disponibile la stat în luna aprilie li se mai adaugă aproape 33.000 din mediul privat.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Guvernul pregătește măsuri drastice pentru tăierea cheltuielilor: fără angajări la stat, salarii înghețate, cumulul pensie-salariu dispare

abonare newsletter