Economie

Ciolacu, anunț despre salarii, pensii și taxe: „Nu se taie, nu se majorează!”

Marcel Ciolacu, liderul PSD, anunță că nu vor exista tăieri sau majorări la pensii, salarii și taxe, însă vor fi concedieri în cabinetele demnitarilor.

Marcel Ciolacu, liderul PSD / Foto: Marcel Ciolacu - Facebook Marcel Ciolacu, liderul PSD / Foto: Marcel Ciolacu - Facebook

 

 


„Pensiile şi salariile nu vor fi tăiate si nici nu se ia în calcul vreo majorare de taxe", a declarat liderul PSD la Antena 3 CNN.

 


„Am hotărât în coaliţie ca o prioritate să fie noua lege a salarizării, pentru că nu mai putem crea tot timpul excepţii. Nu mărește, nimeni, nicio taxă”, a mai spus Ciolacu, potrivit sursei citate.

Marcel Ciolacu susține că singurele tăieri vor fi în cabinetele demnitarilor (concedieri) și că sporurile vor dispărea complet prin legea salarizării.


Guvernul ar urma să ia măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor, între care se numără oprirea angajărilor la stat, înghețarea salariilor bugetarilor și interzicerea cumulului pensiei cu salariul, cu excepția angajaților din învățământ și sănătate. Conducătorii instituțiilor publice au obligația de a dispune măsurile necesar, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023 să nu depășească nivelul plăților din anul 2022.

Principalele măsuri propuse

Ce prevede proiectul de ordonanță privind reducerile de cheltuieli în administrație:


  • cheltuielile de personal să nu depășească nivelul din 2022 exclusiv sumele aferente majorate cu 5%.
  • sunt interzise angajările la instituții publice centrale și locale și în firmele de stat:
  • cheltuielile cu bunurile și serviciile efectuate în anul 2023 să nu depășească prevederile bugetare aferente anului 2022.
  • se interzice achiziționarea de autoturisme și mobilier,
  • beneficiarii dreptului la pensie nu o pot cumula cu salariul la stat, excepție fiind Sănătatea și Educația
  • spor de doctor se acordă doar dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar
  • nu se mai organizează cursuri de formare profesională.

În plus, funcționarii statului nu vor putea face parte din mai mult de două CA-uri.

Motivul tăierilor de bugete: veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de program doar în primul trimestru, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, un plan pentru economii la buget.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Suprataxarea veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui. Nicolae Ciucă: „Procentul de 16% a fost discutat, acesta funcționează și ca impozit pe Legea finanțelor”

Guvernul pregătește măsuri drastice pentru tăierea cheltuielilor: fără angajări la stat, salarii înghețate, cumulul pensie-salariu dispare

Ultimele Stiri
abonare newsletter