Economie

Evitarea preîncălzirii cuptorului și o centrală de apartament în condensare, printre recomandările pentru reducerea consumului de energie

Înlocuirea vechii centrale de apartament cu una nouă, în condensare, evitarea preîncălzirii cuptorului sau scoaterea rufelor din maşină cât mai repede după terminarea programului sunt doar câteva dintre metodele de economisire a energiei.

Înlocuirea vechii centrale de apartament cu una nouă, în condensare, evitarea preîncălzirii cuptorului sau scoaterea rufelor din maşină cât mai repede după terminarea programului sunt doar câteva dintre metodele de economisire a energiei prezentate/ Foto: pixabay.com Înlocuirea vechii centrale de apartament cu una nouă, în condensare, evitarea preîncălzirii cuptorului sau scoaterea rufelor din maşină cât mai repede după terminarea programului sunt doar câteva dintre metodele de economisire a energiei prezentate/ Foto: pixabay.com

 

 


Înlocuirea vechii centrale de apartament cu una nouă, în condensare, evitarea preîncălzirii cuptorului sau scoaterea rufelor din maşină cât mai repede după terminarea programului sunt doar câteva dintre metodele de economisire a energiei prezentate de E.ON Energie România.

 


Centralele termice vechi (pe gaz) consumă anual între 600 şi 800 kWh energie electrică astfel că înlocuirea centralei vechi cu una nouă, în condensare, aduce o economie de până la 30% la gaz şi o economie de 200 kWh pe an la electricitate.

Potrivit E.ON, aragazul electric consumă anual aproximativ 445 kWh. Consumul de energie din bucătărie reprezintă 30% din necesarul energiei electrice domestice şi doar prin ajustarea felului în care se găteşte se pot economisi până la 120 kWh pe an. „Foloseşte întotdeauna un capac, va reduce consumul de energie cu până la două treimi, echivalentul a 60 kWh salvaţi; evită, dacă este posibil, să preîncălzeşti cuptorul şi găteşte cu căldură reziduală. Astfel, vei economisi 60 kWh; alege întotdeauna oala potrivită pentru dimensiunea zonei de gătit”, se arată în comunicatul companiei.


Uscătorul de rufe consumă anual 325 kWh

Uscătorul de rufe consumă anual 325 kWh. Specialiştii companiei recomandă, în context, scoaterea rufelor din maşină cât mai repede după terminarea programului pentru că centrifugarea antişifonare va consuma energie în plus. De asemenea, uscătorul de rufe trebuie achiziţionat separat pentru că aparatele combinate folosesc mai multă apă şi consumă dublul timpului pentru uscare într-un ciclu complet.

Congelatorul consumă anual aproximativ 415 kWh. Pentru a economisi la consumul congelatorului, uşa trebuie deschisă pentru cât mai puţin timp posibil iar aparatul trebuie dezgheţat periodic, astfel putând fi „salvaţi” 50 kWh. Frigiderul consumă anual aproximativ 330 kWh. Trebuie evitată plasarea sa într-un loc cald iar uşa frigiderului trebuie deschisă pentru cât mai puţin timp posibil pentru a economisi 50 kWh.


Iluminatul din locuinţă consumă anual 330 kWh. „Înlocuieşte becurile clasice cu becurile economice, care consumă cu 75% mai puţină energie şi astfel poţi economisi până la 250 kWh; foloseşte prize de alimentare cu comutatoare pentru a opri complet dispozitivele electronice”, se mai arată în documentul E.ON.

Maşina de spălat vase consumă anual 245 kWh iar folosirea ei este mai ieftină decât cea manuală, cu până la 30%. Maşina trebuie încărcată complet iar vasele nu trebuie prespălate. De asemenea, trebuie folosit programul Eco, unde apa se încălzeşte la maximum 50 de grade.


Maşina de spălat haine consumă anual 200 kWh. Specialiştii companiei din energie recomandă spălarea rufelor la 30 de grade în loc de 40 de grade. „Este suficient pentru igiena aparatului dacă îl rulezi o dată pe lună la 60 de grade. Astfel vei economisi 50 kWh”, precizează E.ON. Şi în acest caz trebuie selectat programul Eco, pentru că foloseşte mai puţină apă şi doar jumătate din energia necesară unui program normal, economisind 60 kWh. Filtrul de scame trebuie curăţatregulat iar dacă nu este necesar, programul de prespălare nu trebuie utilizat. Maşina trebuie pornită cu încărcătura completă fiind astfel economisiţi 90 kWh.

„Televizorul consumă anual 190 kWh. Dacă alegi un TV cu diagonala <100 cm, verifică să se încadreze în clasa energetică A, iar pentru un ecran mai mare alege clasa A+; porneşte televizorul doar atunci când te uiţi cu adevărat; vizionează în format HD, va consuma mai puţină energie decât în Ultra HD sau 4K; televizoarele LED consumă chiar şi de trei ori mai puţin decât televizoarele de tip plasmă. Routerul WLAN pentru internetul wireless consumă anual 135 kWh. Opreşte routerul WLAN dacă nu eşti acasă pentru o perioadă mai lungă de timp sau când pleci în vacanţă”, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit E.ON, 50% din energia electrică dintr-o locuinţă este consumată de centrala termică, aragaz electric şi congelator iar o gospodărie în care locuiesc trei persoane consumă anual aproximativ 3.400 kWh.

„Eficienţa energetică acoperă un ansamblu vast de măsuri, dar un prim pas, simplu de aplicat şi cu efect imediat în consum, este să evităm risipa de energie. Adică să fim atenţi la acele activităţi din gospodărie care duc la un consum inutil de electricitate. Pentru o gospodărie cu dotări moderne, în care locuiesc trei persoane, consumul anual de energie electrică este de aproximativ 3.400 kWh, conform unor estimări realizate de instituţii internaţionale. Este însă posibil să reducem simţitor consumul, chiar cu până la 30%, dacă aplicăm câteva măsuri”, subliniază sursa.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Jumătate dintre români şi-au restrâns cheltuielile din cauza inflaţiei. Ce sumă economisesc lunar?

Scumpiri pe bandă rulantă din prima zi a anului 2023: carburanți, credite, RCA

Ultimele Stiri
abonare newsletter