Economie

Fabrica de zahăr din Luduș a fost cumpărată de doi români. Ce se întâmplă cu angajații?

Fabrica de zahăr din Luduș pe care francezii de la Tereos au decis să o închidă în decembrie 2021 a fost cumpărată de doi români, investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum.

Fabrica de zahăr din Luduș pe care francezii de la Tereos au decis să o închidă în decembrie 2021 a fost cumpărată de doi români/ Foto: observatornews.ro Fabrica de zahăr din Luduș pe care francezii de la Tereos au decis să o închidă în decembrie 2021 a fost cumpărată de doi români/ Foto: observatornews.ro

 

 


Grupul cooperativ Tereos a anunțat la începutul lunii februarie semnarea preluării activității de la Fabrica de Zahăr din România, mai exact din Luduș, de către doi investitori români independenți (Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum).

 


Tereos este unul dintre liderii mondiali pe piețele zahărului, băuturilor alcoolice și amidonului. Datele oficiale transmise arată că Tereos, grup cooperativ, reunește 12.000 de membri cooperatori și are un know-how recunoscut în prelucrarea sfeclei, trestiei, cerealelor și cartofilor.

„Datorită celor 44 de situri industriale, prezenței în 13 țări și angajamentului celor 19.800 de angajați, Tereos își susține clienții cât mai aproape de piețele lor cu o gamă largă și complementară de produse”, transmit reprezentanții Grupului. 


În anul 2021/22, Tereos a generat venituri de 5,1 miliarde de euro.

„Suntem deschiși colaborării”

„Este un proiect curajos pe care am vrut să îl demarăm cu scopul de a relansa producția de zahăr din țară în acest an. În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern. Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece sfecla de zahăr din campania de toamnă 2023, în regiunea Luduș, trebuie să fie contractată în curând. Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de producători din regiune că suntem deschiși colaborării și vrem să îi asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”, a transmis antreprenorul Mihaela Neagu.


Finalizarea tranzacției ar trebui să aibă loc în cursul săptămânii viitoare.

Potrivit economica.net, de cumpărarea fabricii au fost interesați și cultivatori de zahăr din zona Transilvania, aceștia ajungând chiar la un acord de principiu privlind tranzacția. De asemenea, în mandatul ministrului Adrian Chesnoiu, existase chiar varianta ca statul, prin MADR, să preia o parte din acțiunile companiei care operează fabrica.


În luna februarie a anului trecut, Tereos a anunţat în mod oficial că a demarat consultările cu organizaţiile reprezentantive ale angajaţilor cu privire la posibila închidere a activităţilor sale din România. Afacerea Tereos din România avea 153 de angajaţi permanenţi la finalul anului 2021, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Congresele politicienilor şi fabrica de tractoare de la Arad, fabrica de zahăr de la Luduş şi fabricile de ulei de floarea soarelui. România de mâine”

Încă un faliment? O altă societate a Consiliului Județean pe urmele Clujana! „Datoriile cresc și va pușca totul acolo”

abonare newsletter