Economie

Persoanele fizice care deţin mai multe locuințe vor beneficia de compensarea prețului la energie fără declaraţie la furnizor

Consumatorii casnici care dețin mai multe locuințe vor beneficia de compensarea prețului la energie, a anunțat miercuri Ministerul Energiei. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să depună declarație la furnizori.

Consumatorii casnici care dețin mai multe locuințe vor beneficia și ei de compensarea prețului la energie, a anunțat miercuri Ministerul Energiei. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să depună declarație la furnizori/ Foto: depositphotos.com Consumatorii casnici care dețin mai multe locuințe vor beneficia și ei de compensarea prețului la energie, a anunțat miercuri Ministerul Energiei. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să depună declarație la furnizori/ Foto: depositphotos.com

 

 


Executivul a aprobat miercuri o ordonanţă care aduce noi clarificări referitoare la programul, monitorizarea şi punerea în aplicare a plafoanelor şi a compensărilor pentru persoanele fizice care deţin mai multe unităţi locative şi care vor beneficia de compensare fără a mai fi nevoite să depună o declaraţie la furnizori, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

 


„Pentru a evita o supraaglomerare, un efort care nu trebuie depus şi un efort semnificativ la sfârşitul anului, toţi consumatorii casnici care deţin mai multe unităţi locative vor beneficia de această compensare fără necesitatea de a depune o declaraţie în acest sens”, a explicat Drăgan.

Celelalte categorii de consumatori, respectiv familiile monoparentale, persoanele care utilizează dispozitive medicale şi, totodată, familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii rămân beneficiare ale plafonului de 0,68 lei/kWh, dar pe baza depunerii unei declaraţii.


„O măsură pozitivă, deschisă”

Secretarul de stat a subliniat că măsura pe care Guvernul a luat-o miercuri este „o măsură pozitivă, deschisă” şi care vine în ajutorul oamenilor pentru eliminarea acestei declaraţii suplimentare. De asemenea, el a menţionat că prin ordonanţa adoptată miercuri se face precizarea că nu trebuie să existe un contract de furnizare între persoanele care locuiesc în acel spaţiu şi furnizorul de energie, contractul putând să fie între proprietarul locuinţei şi furnizor.

Dan Drăgan a dat exemplul unei familii monoparentale, care, dacă se încadrează în pragul de consum de 100 KWh, beneficiază direct de preţul de 0,68 de lei/KWh, iar dacă depăşeşte semnificativ acest prag va trebui să depună o declaraţie la furnizorul de de energie, fără a mai exista obligaţia existenţei un contract de furnizare între chiriaş, respectiv familia monoparentală, şi furnizorul de energie.


„Poate fi făcut în baza contractului de furnizare dintre proprietar şi furnizorul de energie electrică”, a punctat Drăgan.

Proiectul de ordonanţă aprobat miercuri elimină obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat.


Cine trebuie să depună declarație?

Astfel, obligativitatea de depunere a declaraţiilor rămâne doar pentru consumatorii finali care se încadrează în categoriile următoare: clienţi casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor; clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, şi clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ. 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Guvernul va reduce cu 15% plafonul până la care prețul energiei va fi compensat. Care este noul prag?

De la 1 Ianuarie 2023, se elimină subvenția de 50 de bani pentru carburanți. Cum explică decizia premierul Nicolae Ciucă. VIDEO

abonare newsletter