Economie

Vezi ce categorii de consumatori trebuie să depună declarație pentru a beneficia de prețul plafonat la energie

Pentru a putea beneficia de prețul plafonat la energie, anumite categorii de consumatori, precum familiile cu minim trei copii, cei care folosesc aparate medicale, consumatorii care au mai mult de un loc de consum și familiile monoparentale cu cel puţin un copil, trebuie să depună declarație pe proprie răspundere.

Noile plafoane tarifare pentru energie și gaze, valabile din 1 ianuarie 2023/ foto: pixabay.com Noile plafoane tarifare pentru energie și gaze, valabile din 1 ianuarie 2023/ foto: pixabay.com

 

 


Noile prețuri pentru energie și gaze care vor fi aplicate de la începutul anului viitor. Klaus Iohannis a promulgat legea prețurilor plafonate, iar de la 1 ianuarie 2023, românii vor plăti noi tarife pentru consum.

 


Patru categorii de consumatori ar putea fi vizate de obligaţia de a depune cerere şi declaraţie pe propria răspundere pentru a beneficia de un preţ plafonat la energie, potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

  • cei care folosesc aparate medicale, 
  • familiile cu minimum trei copii, 
  • familiile monoparentale cu cel puţin un copil 
  • consumatorii care au mai mult de un loc de consum.

Noile modificări la ordonanța din energie care stabilește prețurile plafonate pe care le vor plăti populația și firmele au fost adoptate de Camera Deputaților în noiembrie. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar noile prețuri vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. 


„Cele 4 categorii care ar putea să fie vizate, deci nu neapărat în toată toate cazurile, de obligaţia de a depune cererea şi declaraţie sunt cei care folosesc aparate medicale, familiile cu minimum trei copii şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil. 

CITEȘTE ȘI: 


Vezi noile plafoane de preț la energie și gaze, valabile de la 1 ianuarie 2023. Președintele Iohannis a promulgat legea

Ei categoric trebuie să depună cerere şi declaraţie dacă vor să beneficieze de plafonul de 68 de bani. Ei au dreptul la plafonul de 68 de bani kilowat/oră, fără nicio limită de consum, dar cu condiţia să depună cerere şi declaraţie”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

Cererea şi declaraţia se regăsesc pe site-ul ANRE.


De asemenea, unii dintre furnizorii de energie au preluat modelul-tip de cerere pentru prețul plafonat pe propriul site. 

Potrivit legislației în vigoare, trei categorii de consumatori vor beneficia de preț plafonat la energie, începând cu prima zi a lunii următoare, după ce au depus cererea. Astfel, cei care reuşesc să depună cererea în decembrie vor beneficia de la 1 ianuarie de plafonul de 68 de bani. 

„A patra categorie este categoria acelor consumatori care au mai mult de un loc de consum. Nici în cazul lor nu toată lumea trebuie să depună neapărat o declaraţie şi o cerere, pentru că legea prevede că ei au dreptul sau furnizorii sunt obligaţi să aplice plafonul dacă se încadrează cu consumul la valorile prevăzute în lege pentru adresa de domiciliu sau de reşedinţă, În cazul în care furnizorul poate să identifice adresa de domiciliu sau adresa de reşedinţă în cazul mai multor locuri de consum, automat aplică pentru locul de consum respectiv", a explicat Nagy-Bege, citat de agerpres.ro

Chirii mai scumpe în Cluj din 2023

Chiriile din Cluj se vor scumpi și mai mult în 2023 din cauza obligației proprietarilor ca din noul an să-și depună contractele de închiriere pentru apartamentele închiriate la fisc, în condițiile unui impozit pe venituri majorat cu 67%. În plus, ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie îi obligă, de asemenea, pe proprietari să încheie contracte de închiriere pentru a putea beneficia de prețul plafonat la energie și gaze naturale, aspect ce va duce inevitabil la costuri mai mari pe piața chiriilor, context în care într-un oraș precum Clujul, chiriile se vor scumpi și mai mult.  

CITEȘTE ȘI:

Vezi noile plafoane de preț la energie și gaze, valabile de la 1 ianuarie 2023. Președintele Iohannis a promulgat legea

Chiriile cresc în 2023! Piața imobiliară, afectată de plafonarea prețurilor la energie și majorarea impozitului pe venit

abonare newsletter