Economie

Ministrul Economiei, la Cluj: „Branduri ca Farmec și Terapia sunt susținute de Guvern pentru a asigura produse pe piața de export”

Companiile cu capital românesc vor fi ajutate de Guvern să se dezvolte și să crească nivelul de exporturi, a declarat ministrul Florin Spătaru joi, la Cluj-Napoca.

De la stânga la dreapta: Alexandru Cordoș, Florin Spătaru și Mircea Turdean De la stânga la dreapta: Alexandru Cordoș, Florin Spătaru și Mircea Turdean

 

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a aflat joi la Cluj-Napoca, unde a vizitat două dintre brandurile Clujului, compania de cosmetice Farmec și producătorul de medicamente Terapia. Ministrul a fost însoțit în vizita sa de președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș, și de subprefectul Răzvan Iulian Ciortea.

 


Scopul vizitei ministrului este de a afla care sunt nevoile companiilor cu capital românesc, dar și de a discuta despre schema de ajutor de stat destinat industriei prelucrătoare, adoptat prin Hotărârea de Guvern 959/ 2022.

„Mă bucur să mă aflu aici, acum două săptămâni ne-am întâlnit la București și am discutat despre promovarea capitalului românesc, despre modalitatea prin care Guvernul României susține brandurile românești și dezvoltarea economică atât a companiilor care au capital străin, dar în special a companiilor cu capital românesc. Atunci, am stabilit că voi veni la Cluj și că vom avea această discuție, pentru a explica strategia de dezvoltare, de Hotărârea de Guvern 959 și modul în care companii cum este Farmecul pot să beneficieze de aceste granturi nerambursabile cu ajutorul cărora să poată să se dezvolte. 


Când am discutat despre această schemă de ajutor de stat, ne-am gândit la reducerea deficitului de balanță comercială, ne-am gândit la investițiile verzi și la sprijinul pe care Guvernul poate să îl ofere companiilor pentru retehnologizare. Astăzi, am discutat concret ce înseamnă asta, cum poate Farmec să cucerească nu numai piața românească, ci și piața regională, cum poate să se dezvolte și să susțină România și economia românească prin trecerea la o altă etapă. Hotărârea de Guvern 959 și această schemă de ajutor de stat pot ajuta. (...) Branduri cum sunt Farmec sau Terapia sunt susținute de Ministerul Economiei pentru a putea să se dezvolte și pentru a asigura produse de foarte bună calitate pe piața românească, dar și pe piața de export”, a declarat ministrul Economiei, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă. 

Este vorba despre o nouă schemă de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare, adoptată în luna august de către Guvern. Scopul acesteia de a impulsiona atragerea investițiilor din industria prelucrătoare, cu efect direct asupra dezvoltării regionale, creării de locuri de muncă și creșterii competitivității produselor românești, prin extinderea și susținerea lanțurilor valorice din diferite ramuri industriale. Schemele aprobate pentru 2022 și 2023 se ridică la 300 de milioane de euro.


„Schemele de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare aprobate pentru 2022 și 2023 se cifrează la 300 de milioane de euro. Vom face notificare în 2023 la Comisia Europeană pentru mărirea acestui buget și extinderea perioadei de aplicare a acestei scheme de ajutor de stat până în 2025. Intenția noastră este să ajungem la 500 de milioane de euro pe an. Pe schema actuală, 959, estimăm că aproximativ 20 de companii vor putea să beneficieze de o astfel de facilitate. Când bugetul va crește, probabil că vom putea vorbi de 30-40 de companii în fiecare an”, a spus ministrul.

Vizită la Terapia Cluj

Ministrul Economiei a vorbit și despre vizita la producătorul de medicamente Terapia, care a avut loc după întâlnirea cu presa clujeană. Florin Spătaru a subliniat importanța acestui sector strategic de producție.


„Sectorul farmaceutic ar trebui încurajat, atât pe partea de cercetare-dezvoltare, cât și pe extinderea capacității de producție pentru medicamente generice. E pe prima oară când voi merge într-o fabrică de medicamente și sunt foarte curios să aflu care sunt propunerile, pentru că Ministerul Economiei trebuie să se bazeze pe economia românească, iar propunerile venite «de la firul ierbii», adică de acolo de unde crește economia, pot deveni idei în politicile industriale și în politicile de dezvoltare ulterioare. Vreau să discutăm concret la Terapia ce ar putea să facă Guvernul României, care ar fi instrumentele financiare și politicile pe care trebuie să le adoptăm pentru asigurarea acestei necesar de medicamente generice pentru piața românească”, a declarat ministrul.

Produsele românești, esențiale în momente de criză

Ministrul a subliniat importanța dezvoltării producției românești pe toate sectoarele economice, arătând că, în situații de criză, acestea sunt esențiale.


„Sunt câțiva producători români de cosmetice, Farmec este cel mai cunoscut dintre ei, dar piața cosmeticelor este acoperită în principal din importuri. Atunci, pentru diminuarea deficitului de balanță comercială, este important să susținem aceste branduri. În perioada pandemiei am folosit produsele Farmec, dezinfectanții produși în România cu ajutorul cărora am putut să trecem peste această criză sanitară. Tocmai de aceea cred că este normal ca acest sector al produselor chimice și al produselor cosmetice să fie susținut și să crească, în România. Avem potențial, și aici nu vorbim doar de produsul final, ci și de materia primă pe care companiile românești o poate furniza”, a mai arătat Spătaru.

Alexandru Cordoș: „Susținerea capitalului românesc va avea efectele scontate”

Nu în ultimul rând, președintele PSD Cluj s-a adresat reprezentanților presei, arătând că prezența ministrului pe teritoriul județului Cluj este un semnal clar că munca Guvernului pentru susținerea capitalului românesc va continua și va produce efecte. 

„Aș dori să îi mulțumesc domnului ministru pentru prezența dânsului în județul Cluj. Cu siguranță, prezența dumneavoastră este o certitudine privind munca Guvernului în susținerea capitalului românesc va continua și va avea efectele scontate. Vom merge în continuare la societatea Terapia, unde va prezentă și Comisia Economică a Senatului României. Au avut loc întâlniri cu aceste societăți și la București, tocmai pentru a susține producția românească și capitalul românesc. Sunt convins că discuțiile și urmările acestora vor fi cele scontate”, a declarat Alexandru Cordoș.

CITEȘTE ȘI:

Clujana are datorii de 1 milion de euro. Reacția lui Alin Tișe după ce Terapia a anunțat preluarea mărcii Clujana. „Un privat nu e un hoț”

abonare newsletter