Economie

Mai puțin de jumătate dintre românii care au vârsta legală lucrează. Cluj, în topul județelor cu cei mai mulți salariați

Aproximativ 41% dintre românii care au vârsta legală sunt și salariați, conform datelor INS. Cluj se află în topul județelor cu cei mai mulți salariați, după București.

Aproximativ 41% dintre românii care au vârsta legală sunt și salariați, conform datelor INS/ Foto: pixabay.com Aproximativ 41% dintre românii care au vârsta legală sunt și salariați, conform datelor INS/ Foto: pixabay.com

 

 


Mai puțin de jumătate dintre românii care au vârsta legală sunt și salariați. Doar 8 judeţe, inclusiv Cluj, au depăşit ponderea de 50% salariaţi din totalul populaţiei cu vârsta de muncă.

 


Circa 41% dintre românii cu vârsta de muncă sunt salariaţi, conform calculelor zf.ro făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Calculele au vizat persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani incluse în statisticile cu privire la populaţia rezidentă a României la începutul anului 2022.

CITEȘTE ȘI:

România, codașă în UE la rata de angajare a tinerilor între 15 și 29 de ani
1 din 10 tineri din Generația Z are intenția de a începe o afacere anul acesta

Astfel, populaţia rezidentă cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani era de 12,3 milioane de persoane la începutul acestui an, iar numărul salariaţilor măsurat de INS este de circa 5,1 milioane.


Cinci judeţe au înregistrat o pondere mai mică de 30% a salariaţilor. Cea mai mică pondere a fost în Giurgiu, de 24%, iar cea mai mare, în Capitală 87%, în Cluj 58% şi în Braşov 56%.

Clasamentul județelor din România după numărul de salariați/ Foto: zf.ro

Salariul mediu în Cluj, peste media pe țară

Câștigul salarial mediu net în luna octombrie 2022, în județul Cluj a fost de 4.849 lei, mai mare cu 58 lei comparativ cu luna anterioară și cu 558 lei mai mare față aceeași lună a anului 2021. 


Comparativ cu media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna octombrie 2022, a fost mai mare cu 21 %, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după municipiul București.

De asemenea, salariul mediu brut în luna octombrie 2022, în județul Cluj, a fost 7.807 lei, în creștere cu 102 lei față luna precedentă și mai mare cu 857 lei față de luna octombrie a anului 2021.


Câștigul salarial mediu brut se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori) la numărul mediu de salariați.

 

CITEȘTE ȘI:

Peste 400.000 de români au rămas FĂRĂ loc de muncă în perioada stării de urgenţă. Care sunt cele mai afectate domenii

De ce nu-şi găsesc tinerii mai uşor un loc de muncă? România, la coada Europei

abonare newsletter