Economie

Apare o nouă taxă? Bacșișul la restaurant ar putea fi impozitat cu 10%

Bacșișul la restaurant ar putea fi impozitat cu 10%. Un proiect de lege a fost aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților.

Bacșișul la restaurant ar putea fi impozitat cu 10% / Foto: depositphotos.com Bacșișul la restaurant ar putea fi impozitat cu 10% / Foto: depositphotos.com

 

 


Un proiect de lege care prevede un impozit unic de 10% pe bacșișul pe care îl lasă clienții la restaurant a fost aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților.

 


Scopul acestui bacșiș impozitat ar fi creșterea încasărilor la buget. Pe bonul fiscal și pe nota de plată s-ar putea să apară și o „taxă pentru servicii”, în care să fie cuprins procentul de 10% din valoarea consumației clientului.

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus față de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată”, arată Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.


Bacșișul, plătit și cu cardul

De asemenea, bacșișul ar putea fi plătit și cu cardul, nu doar în numerar: 

„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibilă în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, a mai spus Bogdan Huțucă.


Proiectul de lege urmează să intre la votul final în plenul Camerei Deputaților.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Angajatorule, știi câte scheme de salarii minime există? Multe. Dacă platești integral taxele pentru angajații tăi, oare ești un fraier?”

„Pachetul anticriză” propus de USR: reducerea TVA la energie, zero taxe pe salariul minim, vouchere

Ultimele Stiri
abonare newsletter