Economie

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Angajatorule, știi câte scheme de salarii minime există? Multe. Dacă platești integral taxele pentru angajații tăi, oare ești un fraier?”

Angajatorule, știi câte scheme de salarii minime există? Multe. Dacă nu aparții unui „domeniu privilegiat” și platești integral taxele și contributiile și impozitele pentru angajații tăi, oare ești un fraier?

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


În caz că te-ai întrebat unde merg taxele și contribuțiile și impozitele mari pe care le plătești, pentru angajatul tău, lună de lună, onest, la timp, uneori riscându-ți afacerea – iată mai jos unde merg, mare parte dintre ele alimentează facilitățile fiscale pentru „domeniile privilegiate”.

 


Uite, tu trebuie să plătești un brut de 4000 de lei pentru ca angajatul tău să primescă un net echivalent unui „domeniu privilegiat” (verde în tabel). De ce nu esti și tu „domeniu privilegiat”? Un indiciu, în titlu?

2023 va fi și mai nedrept pentru tine, pentru că propunerea de mărire a salariului minim brut la 3000 lei cu ajutor de la stat de 250 lei va genera un brut real de 2750 lei. Așadar, dacă deja plătești 3000 lei brut ca să îți ții angajații lângă tine, vei plăti 250 lei în plus față de restul angajatorilor (galben în tabel). Și dacă plătești salarii și mai mari din cauză că deficitul din piața muncii este epic, cu atât mai rău. Aducere aminte și celor care plătesc salarii foarte mari pentru că au nevoie de angajați bine calificați, inechitațile cauzate de „domeniile privilegiate” sunt și ele epice.


Sigur că ești frustrat pentru că știi că salariul minim este un paradis al muncii la negru și evaziunii fiscale, marea majoritate a controalelor făcute tocmai la „domeniile privilegiate” se lasă cu amenzi. Și dacă vei argumenta că ar trebui ca salariul minim brut să fie 4000 lei pentru că:

  1.  nu se poate trăi dintr-un net de 1775 lei; 
  2.  va dispărea munca la negru pentru că fie toți îl vor plăti, fie angajații celor care vor închide vor veni la tine; 
  3.  aceste sisteme injuste de salarizare trebuie să înceteze – te acoperi de rușine că ai curaj să spui adevărul.

Acum, dacă am să susțin că personal cred că Nicolae Ciuca și Marcel Ciolacu au dorința și resursele să schimbe România, o să pară într-un „anumit” fel. Din păcate însă, fiind înconjurați de sfătuitori care îi îndeamnă la astfel de politici discriminatorii fără nici o noimă, pierd încet-încet super-puterile de a o face.


 

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Ați auzit de Ordonanța de Urgență 98 din 2010? Așezați-vă undeva și luați o tabletă contra tensiunii, o să vă enervați”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Reacții la reglementarea prețului la utilități: «Dacă vrei lemn cu 400 lei, du-te în pădure cu drujba și taie-ți-l singur!»”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „V-ați prins cu toții de deficitul enorm de forță de muncă? Bravo. Furați-vă în continuare angajații”

OPINIE. Dragoș Damian, Terapia Cluj. „Muncitorii din fabrici și șantiere au dus greul economiei în 2022”

Ultimele Stiri
abonare newsletter