Economie

Începe modernizarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca!

Directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au semnat, miercuri, contractele de finanțare pentru două proiecte care vor spori siguranța și gradul de securitate pe aeroportul clujean.

Sorin Grindeanu și David Ciceo. Sursă foto Facebook Sorin Grindeanu Sorin Grindeanu și David Ciceo. Sursă foto Facebook Sorin Grindeanu

 

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și Sorin Grindeanu, viceprim-ministru în Guvernul României și Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, au semnat astăzi, la București, două noi contracte de finanțare din fonduri europene în valoare de aproximativ  43 de milioane de lei. 98% din valoarea celor două contracte este asigurată de la Uniunea Europeană și Bugetul de Stat, iar contribuția Aeroportului Internațional Cluj este de 2%.


Cele două proiecte sunt „Creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj – Asigurarea securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj” și „Echipamente şi sisteme de control securitate pentru  pasageri, bagaje şi marfă” și au ca obiectiv dotarea Aeroportului Internațional Cluj cu echipamente de ultimă generație care vor crește gradul de securitate și siguranță al pasagerilor și al operațiunilor specifice aviației civile.

În urma implementării proiectelor, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va dispune de un sistem de control de securitate pentru pasageri, bagaje și marfă care va contribui la reducerea timpului de așteptare la controlul de securitate și va  eficientiza fluxul de procesare a bagajelor. 


David Ciceo, Director General Aeroportul Internațional Cluj: „La finalizarea celor două proiecte, pentru care am semnat astăzi contractele de finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Aeroportul Internațional Cluj va dispune de noi facilități pentru pasageri, operatorii aerieni și ceilalți parteneri. Noile echipamente pe care le vom achiziționa vor duce la creșterea gradului de singuranță și securitate pe aeroport, în acord cu standardele internaționale din domeniul aviației civile.”

Valoarea totală a proiectului „Creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj – Asigurarea securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj” este de 35.992.492,22 de lei, iar valoarea totală a proiectului „Echipamente şi sisteme de control securitate pentru  pasageri, bagaje şi marfă” este de 7.663.645,51 de lei. 


Cele două proiecte sunt cofinanțate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Potrivit unei postări pe Facebook a ministrului Sorin Grindeanu, sunt două proiecte cu o valoare totală de 43,6 milioane euro (finanțate prin FEDR) și care trebuie să fie finalizate în 2023.


Primul proiect (7,6 milioane de euro) presupune dotarea aeroportului cu:

echipamente și porți pentru detecția metalelor
echipament pentru detecția urmelor de explozibili
echipament de scanare cu raze X
sistem de examinare a persoanelor.


Al doilea proiect (36 milioane de euro) vizează achiziționarea unor echipamente multifuncționale pentru siguranța activității aeroportuare, printre care:

echipament pentru îndepărtarea cauciucului de pe pistă
turn mobil de iluminat cu led
tocător pentru materiale vegetale.

CITEȘTE ȘI:

Asociația Pro Infrastructură, răspuns pentru Grindeanu: „În România nu există linii unde trenurile pot atinge 200 km/h”

Guvernul Tudose a supravieţuit aproape 7 luni. Previziunea lui Grindeanu s-a adeverit

Unde călătorim la iarnă de pe Aeroportul Internațional Cluj? Destinații în premieră și ofertă bogată

abonare newsletter