Economie

Peste 400 de vizitatori la Sucursala regională a BNR, cu ocazia „Zilelor Clujului”

Sucursala regională Cluj a Băncii Naționale a României (BNR) a atras vineri peste 400 de vizitatori în cadrul evenimentului „Ziua porților deschise”, desfășurat cu ocazia „Zilelor Clujului”.

Peste 400 de vizitatori la Sucursala regională a BNR, cu ocazia „Zilelor Clujului” Peste 400 de vizitatori la Sucursala regională a BNR, cu ocazia „Zilelor Clujului”

 

 


Participanții s-au declarant impresionați de arhitectura și decorațiunile sălii de conferințe „Ion Lapedatu”. „A fost o experiență deosebită! M-a impresionat pe de-o parte clădirea și istoria acesteia, dar și expoziția de monede și bancnote pe care o găzduiește. E prima mea vizită la Sucursala regională Cluj și nu mă așteptam ca sala să fie atât de frumoasă”, spune Adrian Gherman, unul dintre vizitatori.

Publicul a avut ocazia să admire vitraliile și tablourile din mozaic realizate de artistul Miksa Róth, precum și expoziția permanentă de monede și bancnote care au circulat de-a lungul timpului, din perioada Daciei romane până în zilele noastre. Talerul leu- strămoșul leului, medalia Ardealul Nostru și polul lui Carol I, sunt doar câteva dintre exponatele care au atras atenția publicului.


Expoziția temporară „Banca Națională a României și Marea Unire” surprinde o parte din acțiunile băncii centrale din perioada primului război mondial. În cadrul acestei expoziții, pe lângă activitatea BNR de a îndeplini nevoile de finanțare ale statului și evacuarea sediului acesteia la Iași, sunt prezentate o serie de monede și bancnote care au fost emise în acea perioadă precum și unele din clișeele aferente.

Vizitatorii au avut acces, în egală măsură, la informații referitoare la istoria şi identitatea Băncii Naționale a României și au primit un set de materiale promoționale cu imagini și informații succinte despre banca centrală și istoria monedei naționale.  


BNR și-a deschis operațiunile la Cluj în 1919

Prin Hotărârea Consiliului General al Băncii Naţionale a României din 6 noiembrie 1919 au fost înfiinţate agenţii în localităţile: Cluj, Braşov, Oradea, Sibiu şi Timişoara.

La Cluj activitatea Băncii Naţionale a României s-a desfăşurat de la data înfiinţării Agenţiei (6 noiembrie 1919), până în anul 1962, în clădirea situată pe strada Memorandumului nr. 28 (fostă str. 30 Decembrie).


Începând cu anul 1962, Sucursala regională Cluj a BNR își desfășoară activitatea în imobilul situat în Piaţa Unirii nr.7. 

Clădirea a fost ridicată în 1913-1914, conform planurilor profesorului arhitect Ede Dvorak pentru a servi ca sediu al Casei de Păstrare și  Bancă de Credit Societate pe Acțiuni din Cluj, fiind inaugurată în data de 1 noiembrie 1914. 

CITEȘTE ȘI:

„Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică”. Care au fost vulnerabilitățile și atuurile băncilor clujene?

BNR atrage atenția: „Furtul datelor de pe card, la peste 85% din operațiunile de plată frauduloase cu cardul la distanță”

abonare newsletter