Economie

Clujul rămâne cel mai scump oraș din țară. Clujenii se orientează spre chiriile mai scumpe

Bugetul pe care un chiriaș ar dori să îl aloce pentru o locuință este de 300 de euro în medie pe lună. Clujul rămâne în topul orașelor unde chiriașii plătesc mai mult decât media națională.

Bugetul pe care un chiriaș ar dori să îl aloce pentru o locuință este de 300 de euro în medie pe lună. Clujul rămâne în topul orașelor unde chiriașii plătesc mai mult decât media națională/ Foto: depositphotos.com Bugetul pe care un chiriaș ar dori să îl aloce pentru o locuință este de 300 de euro în medie pe lună. Clujul rămâne în topul orașelor unde chiriașii plătesc mai mult decât media națională/ Foto: depositphotos.com

 

 


Bugetul pe care chiriașul ar dori să îl aloce pentru locuință este de 300 de euro în medie pe lună, în vreme ce cumpărătorul mediu ar dori să aloce un buget de 67.500 de euro pentru cumpărarea unei locuințe, potrivit analizei comportamentului utilizatorilor Imoradar24, parte din grupul Ringier, care deține și Imobiliare.ro

 


Din totalitatea anunțurilor din ultimele trei luni au fost verificate anunțurile pentru care utilizatorii au inițiat un contact, ceea ce indică o intenție de cumpărare sau de închiriere.

„Cu cât diferența este mai mare între media prețurilor cerută de vânzători și media prețurilor către care se orientează cumpărătorii, cu atât timpul de așteptare până la tranzacție va fi mai îndelungat. Analizarea acestui indicator al discrepanței între cerere și ofertă, ne ajută să înțelegem dinamica tranzacțiilor într-o anumită perioadă.”, a declarat Mihai Cune, directorul Imoradar24.ro.


Clujenii închiriază apartamente mai scumpe decât media națională

Bugetul mediu pe care românii doresc să îl aloce pentru chirie este de 300 de euro pe lună la nivel național, însă locuitorii din București, Cluj-Napoca, Constanța și Brașov se orientează preponderent pentru chirii peste medie, iar cei din Iași și Timișoara sub media națională.

În București, chiria medie către care se orientează utilizatorii este de 330 de euro pe lună pentru un apartament de două camere.


În Cluj-Napoca, oraș faimos pentru prețurile și chiriile sale mari, utilizatorii oferă 350 de euro lunar.

Surpriza o constituie Constanța, unde media este de 370 de euro. Nivelul este însă influențat de sezonul estival.


În Brașov, utilizatorii caută chirii de 320 de euro pe lună, în vreme ce în Iași de 295 de euro pe lună.

Timișoara se distinge printr-o medie de 245 de euro pe lună.

Cât sunt dispuși românii să dea pentru chiria la casă?

În privința caselor, chiria medie pe care utilizatorii ar dori să o ofere este de 650 de euro pe lună la nivel național.

Nivelurile cele mai mari se regăsesc însă în București (1.000 euro), Capitala fiind urmată de Cluj-Napoca (800 euro), Brașov (700 euro), Iași și Timișoara (ambele 650 de euro) și Constanța (550 euro).

În privința achiziției de locuințe, românii ar dori să aloce în medie 67.500 de euro la nivel național, iar ținta o reprezintă apartamentele de două camere.

Locuitorii din Cluj-Napoca sunt dispuși să plătească 96.000 de euro pentru un apartament

Cel mai mare preț sunt dispuși să îl achite clujenii, cu o medie de 96.000 de euro.

În București, prețul pe care utilizatorii l-ar plăti este de 79.900 de euro, iar pe locul al treilea în clasament se află Brașovul, cu 74.276 euro.

Topul este completat de Constanța (73.000 euro), Timișoara (71.950 euro), Iași fiind pe ultimul loc între marile orașe (63.000 euro).

Foto: imoradar24

 

Surprize la case

În privința caselor, media națională este 86.000 de euro, însă în marile orașe ale țării prețurile pe care cumpărătorii sunt dispuși să le achite sunt mult mai mari.

În Cluj-Napoca, prețul pe care un client l-ar plăti este de 260.000 de euro, în vreme ce în București media este de 170.000 de euro.

Top 3 este completat de Brașov (160.000 euro). 

În clasament urmează Timișoara (150.000 de euro), Constanța (135.000 de euro) și Iași (119.000 euro).

Foto: imoradar24

 

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cele mai mari creșteri ale chiriilor, la Cluj-Napoca. Cât de scump e să închiriezi un apartament?

Prețul apartamentelor se află într-o continuă creștere la Cluj. Un metru pătrat se apropie de 2.200 de euro

abonare newsletter