Economie

Dolarul a ajuns la un maxim istoric. A depășit pragul de 5 lei

Banca Națională a României (BNR) a afișat cursul valutar al zilei de joi, 22 septembrie. Dolarul american a depășit pragul de 5 lei pentru prima dată în istorie.

Banca Națională a României (BNR) a afișat cursul valutar al zilei de joi, 22 septembrie. Dolarul american a depășit pragul de 5 lei pentru prima dată în istorie/ FOTO: pixabay.com Banca Națională a României (BNR) a afișat cursul valutar al zilei de joi, 22 septembrie. Dolarul american a depășit pragul de 5 lei pentru prima dată în istorie/ FOTO: pixabay.com

 

 


Pentru prima dată în istorie, dolarul american depășește astăzi 5 lei. Cursul afişat joi, 22 septembrie 2022, de Banca Naţională a României indică o valoare de 5,0103 lei pentru un dolar.

 


Dolarul a urcat cu 0,68% comparativ cu ziua de miercuri când BNR a anunțat un curs de 4,9764 lei pentru un dolar.

Moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,1334 lei, în urcare cu 3,29 bani faţă de cotaţia anterioară, 5,1663 lei.


Motivul pentru care dolarul a ajuns la un nivel record

În plan extern, dolarul american, o valoare de refugiu tradiţională în perioade de crize, a urcat miercuri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în contextul în care Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviştilor iar traderii se aşteaptă la o nouă majorare semnificativă a dobânzii de bază din partea Rezervei Federale americane.

 

CITEȘTE ȘI:

Economiștii avertizează: „Păstrați-vă economiile în dolari, nu în euro!”

Putin a anunțat mobilizare parțială a armatei în Rusia și a amenințat cu armele nucleare: „Noi avem arme de distrugere mult mai moderne decât ale NATO”

abonare newsletter