Economie

Laureat Nobel în economie: „Trebuie să ne facem griji pentru încălzirea europenilor iarna asta”

James J. Heckman: „Pe termen scurt, Europa poate supraviețui dacă va trece peste această obsesie cu energia verde și se va gândi cu adevărat ce înseamnă o tranziție realistă spre o economie verde”.

Laureat Nobel în economie: „Trebuie să ne facem griji pentru încălzirea europenilor iarna asta”. FOTO: Depositphotos.com Laureat Nobel în economie: „Trebuie să ne facem griji pentru încălzirea europenilor iarna asta”. FOTO: Depositphotos.com

 

 


James J. Heckman, laureat cu Premiul Nobel în anul 2000, a vorbit înr-un interviu acordat Libertatea.ro despre problemele pe care oamenii le vor avea din cauza lipsei de consecvență a responsabililor politici. 

 


„Tranziția spre energia verde ar trebui să fie graduală” 

James J. Heckman a declarat că nu consideră că, pe termen lung, Statele Unite ale Americii sau Europa se confruntă cu o criză energetică, fiind vorba de o criză circumstanțială, în contextul războiului din Ucraina.

„Pe termen lung, nu cred că avem o criză energetică. În SUA ne provocăm singuri o criză a energiei. În urmă cu trei ani, produceam cantități masive de petrol pe care îl exportam – folosind mult fracking și noile tehnologii. Nu se punea problema penuriei, dar noua administrație a decis să treacă abrupt către energia verde. Nu au făcut tranziția măsurat, ci strict ca declarație politică. Nu au realizat că tranziția spre energia verde ar trebui să fie graduală, iar combustibilii fosili ar putea juca un rol major. (…)


În cazul Europei, e vorba de dependența ei foarte mare de petrolul din Rusia, de războiul cu Ucraina și de reducerea strategică a petrolului din Rusia. Am aflat recent că Germania nu va reuși să se organizeze pentru a primi gaz natural lichefiat în următorii trei ani. Sunt sigur că sunt întârzieri legate de reglementare și că încearcă să se asigure că e un proces prietenos cu mediul, dar sunt convins că se poate face mai rapid. În timp de război, se poate accelera – și suntem în război”, a declarat James J. Heckman, citat de Libertatea.ro.

„Europa poate supraviețui dacă va trece peste această obsesie cu energia verde”

Economistul arată că o tranziție bruscă la energie verde nu poate decât să complice situația și un asemenea lucru nu este de dorit.


„Pe termen scurt, Europa poate supraviețui dacă va trece peste această obsesie cu energia verde și se va gândi cu adevărat ce înseamnă o tranziție realistă spre o economie verde. Sunt încrezător că putem construi porturi terminale pentru gaz natural lichefiat mult mai rapid decât se face în prezent. Au spus că ar dura trei ani în Germania, dar e o nebunie. Se poate face mult mai rapid. Nu sunt inginer, dar intuiția îmi spune că sunt multe obstacole birocratice care nu au nimic de-a face cu logistica în sine.  Putem înlocui petrolul. SUA pot produce petrolul de care are Europa nevoie. Mâine îl putem produce. (…)

Petrolul poate fi adus în Europa pe termen scurt, dacă există voință pentru asta. Cele mai multe furnale, cele mai multe unități care se bazează pe gaz natural pot fi convertite pentru a funcționa pe petrol, așa cum se făcuse și înainte tranziția în sens invers, când erau mai ieftine gazele.  În loc să ne facem griji pentru încălzirea globală, momentan trebuie să ne facem griji pentru încălzirea europenilor iarna asta”, a mai spus economistul.

CITEȘTE ȘI:

Rata inflației a ajuns la 15,3%. Cele mai mari scumpiri: gaze (70%), cartofi (54%), ulei (50%)

Ultimele Stiri
abonare newsletter