Economie

Opinie, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Care criză? Nu mai vorbiți prostii, nu e nici o criză în România, uitați-vă în jurul vostru, nu a mai existat o astfel de explozie de consum din 2019”

Domnule Președinte Nicolae Ciucă, Domnule Președinte Marcel Ciolacu, pentru numele lui Dumnezeu, opriți toate ajutoarele, compensările, plafonările, subvențiile, scutirile, etc. Țineți banii pentru investiții sau pentru la iarnă, atunci când lucrurile o vor lua razna.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

Milioane de români la cumpărături, în mașini în trafic, la munte, la mare, în aeroporturi, în Turcia, în Grecia, în Bulgaria, la nunți, la festivaluri, pe terase – un apetit nemaiîntâlnit pentru consum. Și încă nu a început din plin sezonul de vacanțe și concedii, marile festivaluri sunt în iulie și august iar soldările încep în septembrie. 


 

Sunt liste de așteptare până și la Business la cursele regulate către destinațiile de vacanțe, iar despre locuri la chartere nici nu poate fi vorba. 


 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Și totul se întâmplă pe o inflație de 15%, cu traiectorie spre 20%, din cauza banilor din ajutoare, compensări, plafonări, subvenții, scutiri, etc. O să fie un boom de creștere economică, de care din păcate n-o să se bucure nimeni, poate cu excepția unor domenii economice care de voie, de nevoie, recunosc printre dinți că au o  creștere și de peste 25%.


Și totul se întâmplă în timp ce românii se plâng din cauza acestei inflații și așteaptă noi ajutoare, compensări plafonări, subvenții, scutiri, etc., care vor alimenta, ați ghicit, inflația.

Revenge-buying, revenge-selling, revenge-traveling. Oricum i-ar spune la descătușarea de după 2 ani de stat în casa dar și cu temerea ca un nou val pandemic sau războiul iarăși n-au să-i mai lase să-și cheltuie banii, românii aruncă în luptă toate economiile, pentru ca, așa cum au fost obișnuiți, mai mult ca sigur ca și în toamna Guvernul va da drumul la noi proiecte de ajutoare, compensări, plafonări, subvenții, scutiri, etc. 


„Așadar, economiile făcute în pandemie (…) se vor evapora”

Așadar, economiile făcute în pandemie, banii proveniți din muncă cinstită dar și din evaziunea fiscală și munca la negru și din toate tipurile de intervenții făcute (desigur cu intenții bune) de Guvern în ultimul an se vor evapora într-un consum epic și o vară de distracții. De data asta sper ca analiștii să nu se mire dacă o să avem din nou o creștere de 5%, poate chiar de 10%, în trimestrele doi și trei. Trebuie subliniat din nou, o creștere de care se vor bucura foarte puțini.

În presă, de dimineața până seara, politicieni, profesori, analiști, consultanți, etc., își pierd vremea în dezbateri savante de nonsens economic – nu dacă să intervenim pe piața combustibililor, ci cum - facând praf principii fundamentele ale capitalismului: dacă exista cerere, oferta poate face ce vrea ea atâta vreme cât nu există înțelegeri pe prețuri. Astfel încât, oricât de tentați ar fi politicienii să intervină, toate ajutoarele, compensările, plafonările, subvențiile, scutirile, etc., trebuie oprite imediat pentru că nu fac altceva decât să scumpească oferta și să agraveze inflația.

#CharityLedGrowth, ceea ce se încearcă acum, este o utopie. Ne trebuie toți banii, vine iarna.

 

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. CEO Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Marca Polidin, făcută praf de nepricepuți. Un act de trădare economică”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Domnule Ciucă, Ciolacu, țineți darea de seamă la 1 an de guvernare la Fabrica de Zahăr din Luduș”

Ultimele Stiri
abonare newsletter