Auto

S-a schimbat legea pentru permisele de conducere auto. Ce este important să știe șoferii?

Noi condiţii de restituire a permisului de conducere reţinut. Modificările intră în vigoare pe 13 august.

Modificări privind restituirea permisului de conducere / Foto: depositphotos.com Modificări privind restituirea permisului de conducere / Foto: depositphotos.com

 

 


Propunerile MAI privind modificarea condiţiilor de restituire a permisului de conducere reţinut şi a celor de dobândire a permisului de conducere românesc de către şoferii care deţin permise eliberate de alte state intră în vigoare începând de duminică, scrie agerpres.ro.

 


Astfel, cetăţenii care deţin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obţinerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei şcoli de şoferi, cum prevedea legislaţia până în prezent, se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică de Direcţia Informare şi Relaţii Publice din cadrul MAI.

CITEȘTE ȘI:
Permisul de conducere pentru categoria B este valabil şi în cazul motocicletelor din categoria A1! Lege adoptată
Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care produc accidente mortale. Legea „Anastasia”, în vigoare 

 


În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităţilor din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, cu menţiunea că a fost obţinut un nou permis de conducere în România.

Totodată, este instituită posibilitatea ca persoanele care nu au reşedinţă sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă ţară. Până la aprobarea OG nr. 29/ 2023, acest lucru era permis doar cetăţenilor care aveau reşedinţa sau domiciliul în România.


O altă modificare importantă prevăzută de OG nr. 23/2023 este introducerea posibilităţii restituirii permisului de conducere - reţinut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenţei unor substanţe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituţiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absenţa din organism a substanţelor psihoactive. Până acum restituirea se putea face doar în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

România, fruntașă la numărul de accidente rutiere în Europa. Despăgubirile RCA, cu mult mai mari decât în Polonia

Șoferii care nu își plătesc amenzile în termen de 60 de zile de la primirea lor ar putea rămâne fără permis de conducere. Proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaților

abonare newsletter