Artă & Cultură

Oamenii de seamă ai Clujului de altădată. Lajos Pákey, arhitectul șef al orașului care a oferit Clujului cele mai reprezentative clădiri

Istoria Clujului este plină de personalități care și-au lăsat amprenta asupra orașului pe care îl știm astăzi. Printre ele se numără și Lajos Pákey, arhitectul șef al orașului care a „modelat” clădiri importante din orașul de pe Someș.

Oamenii de seamă ai Clujului de altădată. Lajos Pákey, arhitectul șef al orașului care a oferit Clujului cele mai reprezentative clădiri Oamenii de seamă ai Clujului de altădată. Lajos Pákey, arhitectul șef al orașului care a oferit Clujului cele mai reprezentative clădiri

 

 


Lajos Pákey s-a născut în data de 1 martie 1853 la Cluj și a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți șefi ai orașului, însă puțini știu că el a proiectat cele mai reprezentative clădiri ale orașului din Inima Transilvaniei, cum ar fi Cazinoul din Parcul Central, restaurarea Casei lui Matei Corvin, Hotelul Continental și Muzeul Industriei din Cluj (astăzi Universitatea Tehnică-n.red).

 


Lajos Pákey a fost un arhitect clujean și arhitectul șef al Clujului în primele decenii din secolul al XX-lea.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Lajos Pákey a ajutat la proiectarea clădirii Parlamentul vienez

Lajos a urmat Liceul Unitarian din Cluj-Napoca, iar din anul 1867 și-a continuat studiile în Ungaria (Budapesta) și Germania (Munchen). În anul 1876 Lajos Pákey a fost admis la Academia de Arte din Viena, unde a studiat și lucrat timp de trei în atelierul arhitectului Theophil Hansen. Conform istoricilor, Lajos Pákey a lucrat alături de echipa arhitectului danez la proiectarea clădirii Parlamentului vienez. 


După mai mulți ani de studii, Lajos Pákey s-a întors la Cluj în anul 1880 unde a fost numit inginer șef al orașului. În acea perioadă trebuiau realizate mai multe lucrări în orașul de pe Someș. Printre toate atribuțiunile care trebuiau realizate se număra realizarea rețelelor de apă și canalizare a orașului, construirea unui pod metalic peste râul Someș, construirea unui cazinou, abator și a pavilioanelor din parc. 

După patru ani, în anul 1884, Lajos Pákey a demisionat din postul de inginer șef al orașului din cauză că era atras mai mult de activitățile creative decât cele tehnice. Lajos a fost directorul Școlii Regale pentru Industria Metalului și Lemnului, respectiv a Muzeului de Industrie.


Clădirile proiectate de Lajos Pákey, cele mai reprezentative edificii

În calitate de arhitect principal al „orașului comoară” a condus activitatea arhitecturală a Clujului de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea

Lajos Pákey și-a lăsat amprenta asupra multor clădiri din Cluj-Napoca, marea majoritate fiind în centrul municipiului. Faima sa a trecut granițele orașului Cluj, el ajungând să proiecteze clădiri și monumente din întreaga Transilvanie.

Biserici proiectate de Lajos Pákey: bisericiile unitariene din Covasna, Belin, Odorheiu Secuiesc, Delenii, Mureş, Firtănuş, Harghita, biserica catolică din Târnăveni. 

Edificii publice: Liceul Unitarian din Cluj și Odorheiu Secuiesc, Muzeul Industriei din Cluj (astăzi Universitatea Tehnică – n.red.), Academia de Comerţ din Cluj, Hotelul New York din Cluj (Hotel Continental – n.red), Chios şi Casino în Parcul Central din Cluj, Spitalul Public din Huedin și Spitalul Public din Mociu.

Case şi castele: casa lui János Fadrusz din Budapesta, castelul contelui István Teleki din Dumbrăvioara (Mureș), castelul lui Tivadar Béldy din Budila (Braşov) și castelul lui István Ugron din Zau de Câmpie (Mureş).

Lajos Pákey a lucrat la restaurarea Casei Matei Corvin şi a bisericii unitariene din Plăieşti, județul Cluj. 

Lui Lajos i se atribuie și realizarea soclului Grupului Sanctuar al lui Matei Corvin din Cluj, soclul statuii Reginei Elisabeta din Cluj, soclul statuii Maria Terezia din Bratislava, soclul statuii Wesselényi din Jibou, monumentele funebre dedicate lui Mózes Berde şi Sámuel Brassai și plăcile memoriale ale lui János Kriza (Covasna) şi al aniversării a 100 de ani de la prima reprezentație a Societății de Teatru Nobiliare Maghiare Ardelene care a avut loc în Palatul Rhédey.

Pentru proiectul soclului Grupului Statuar Matia Corvinul din Cluj (ansamblul monumental Matei Corvin din centrul orașului Cluj-n.red.) a fost distins cu Ordinul Franz Joseph în grad de cavaler.

Către sfârșitul vieții sale, a început să adune în desene monumentele arhitecturii clujene, dar nu a mai reușit să termine acest proiect. 

A decedat la 22 martie 1921, la vârsta de 68 de ani, fiind înmormântat la Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

În momentul de față o stradă din Bună Ziua îi poartă numele.

 

Sursă foto 1: erdelyinaplo.ro

Sursă foto 2: bcucluj.ro

 

CITEȘTE ȘI:

Primul fotograf de RĂZBOI din lume s-a născut la Cluj. Casa natală, situată în centrul orașului

O clădire din centrul Clujului, casa natală a unui GENIU în matematică

Ultimele Stiri
abonare newsletter