Artă & Cultură

Primul fotograf de RĂZBOI din lume s-a născut la Cluj. Casa natală, situată în centrul orașului

Una dintre cele mai mari personalităţi ale fotografiei epocii trecute s-a născut la Cluj. Carol Popp de Szathmári s-a născut în urmă cu mai bine de 210 de ani, într-o clădire din centrul municipiului Cluj-Napoca.

Primul fotograf de RĂZBOI din lume s-a născut la Cluj. Casa natală, situată în centrul orașului Primul fotograf de RĂZBOI din lume s-a născut la Cluj. Casa natală, situată în centrul orașului

 

 


Casa în care se presupune că s-a născut Carol Popp de Szathmári este situată pe strada Iuliu Maniu nr.17. Clujenii care trec zilnic pe lângă această clădire pot observa o plăcuță comemorativă.

 Istoricii îl consemnează atât ca cetățean austro-ungar, cât și român.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Cine a fost Carol Popp de Szathmári?

Carol Popp de Szathmári s-a născut pe data de s-a născut la 11 ianuarie 1812 în Cluj pe când Transilvania se afla sub ocupația Imperiului Austro-Ungar. El a fost primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa. A fost pictor, fotograf, litograf și mai cu seamă grafician, chiar dacă numeroasele sale opere de artă pe care le-a realizat sunt mai puțin cunoscute publicului.

Carol a urmat primele studii la Colegiul Reformat din Cluj și după a urmat dreptul. El a publicat, încă de pe băncile şcolii, poezii care, susţin istoricii, se află şi la originea dezvoltării sale ulterioare. A început să realizeze lucrări grafice în urma călătoriilor prin ţară şi străinătate, iar din anul 1843 datează primele sale dagherotipii.


Spre mijlocul secolului al XIX-lea, el a început să facă mai des vizite la Bucureşti, iar în 1843 şi-a deschis aici un atelier foto, acesta fiind unul dintre cele mai moderne din Europa, la vremea respectivă.

În anul 1854 Carol Popp de Szathmári intră în istoria fotojurnalismului realizând primul reportaj fotografic din timpul unui război. A participat ca fotograf la Războiul Crimeii, cunoscut și ca războiul ruso-turc. Acesta a reușit să surprindă în imagini atât tabăra rusă, cât și pe cea otomană, în frunte cu Omar Pașa. În timpul luptelor, furgonul său, care adăpostea băile, camera obscură, obiectivul de fotografiat, a fost luată drept ţintă de artileria turcească, de pe celălalt mal.


El a realizat un album cu fotografiile din Războiul Crimeii, peste 200 la număr, pentru care a primit premii din partea unor personalităţi ale vremii, cum ar fi împăratul austriac Franz Joseph, regina Victoria, împăratul Franţei Napoleon al III-lea, regina Spaniei Isabela a II-a.

Carol Popp de Szathmári a înființat la București, în 1860, Bukuresti Magyar Közlöny, primul centru cultural maghiar din Țara Românească. Tot în acelaşi an a realizat o hartă topografică a ţării, lucrare reprodusă după planşe făcute de ofiţerii cartografi ai armatei austriece, obţinute de la ministerul de externe.

În perioada 1860-1870 Carol Popp de Szathmári a publicat un volum cu 100 de fotografii.

În memoria lui, Ziua Artei Fotografice din România este serbată pe 11 ianuarie, ziua nașterii sale.

 

CITEȘTE ȘI:

O clădire din centrul Clujului, casa natală a unui GENIU în matematică

abonare newsletter