Artă & Cultură

Mesajele luminoase Lights On dau viață Capitalei. Ce semnificație au instalațiile montate strategic în oraș? GALERIE FOTO

Mai multe instalații luminoase au ajuns în diferite locuri din București în cadrul festivalului Lights On. Fiecare mesaj luminos transmite dincolo de semnificația aparte, o emoție trăită diferit de fiecare privitor.

„Private Moon”, amplasată în Parcul Sticlăriei din București sau „semiluna care a făcut înconjorul lumii”, după cum o numesc cei din cadrul Lights On, „ne învață să ne reconectăm cu propriul nostru sine, luna fiind prezentă mereu ca un simbol important, parte a oricărei călătorii din viața unui om”.

Creatorul semilunei este artistul Leonid Tishkov este autorul acestei povești luminoase, lucrarea înfățișând ca personaje principale luna, dar și pe omul care o privește la fiecare pas.


„Breathe”, un mesaj de reconectare la sine

În aceeași locație a fost montată și instalația luminoasă „Breathe”, „care ne aduce aminte să ne reconectăm cu tot ceea ce e important pentru noi”, precizează organizatorii. fiind totodată „o lucrare artistică aparte, care impresionează prin fiecare mic detaliu”.

Culoarea albastră a instalației în timpul inspirației simbolizează îmbogățirea corpului cu oxigen, iar culorile calde apar în timp ce ținem respirația, atunci când oxigenul a ajuns la fiecare dintre organe. Odată cu expirația, culorile dispar.


Creativitate vs rațiune, o luptă stabilită de… ploaie

Instalația Cerebrum, „responsabilă de rațiune și logică în mod iremediabil” și amplasată tot în București, chiar dacă a fost afectată de ploaia din ultimele zile, reușește să transmită un mesaj odată cu acest incident.

„Ploaia constantă care a căzut în primele două zile ale Lights On București au afectat emisfera stângă a instalației Cerebrum, responsabilă de rațiune și logică în mod iremediabil. Emisfera dreaptă, cea responsabilă de creativitate, funcționează în continuare corespunzător”, arată reprezentanții festivalului de lumină.


Astfel, în lupta dintre creativitate și rațiune, instalația ne transmite mesajul că cea care câștigă este creativitatea.

Copilăria, readusă de licurici

„Licuricii”, regăsiți în parcul Obor din capitală transformă locul de plimbare în care se organizează frecvent târguri într-o „incursiune în lumea specială a copilăriei și aduc o bucurie de nedescris privitorilor care ajung în această zonă feerică”, spun cei din cadrul Lights On.


Conform acestora, licuricii din parcul Obor au fost aduși din Olanda.

„Social Sparkles”, echilibrul între minte și suflet

Tot în parcul Obor a fost amplasată și instalația luminoasă „Social Sparkles”, care, conform oraganizatorilor, ne îndeamnă la armonie și ne sugerează să ne sincronizăm mintea și sufletul, trăind în prezent”.


Intalația reprezintă o creație a olandezilor de la Studio Toer.

În parcul Ioanid din Capitală se regăsește și Gaia, celebra lucrare a lui Luke Jerram, care „impresionează prin detalii și ne îndeamnă la reconectare, introspecție și grijă față de tot ceea ce ne înconjoară”, transmite Lights On.

În continuarea instalației „MI-E DOR DE TINE”, amplasată Chicago, în fața ​​Reid Murdoch Building și continuat mai apoi la Cluj-Napoca, cu instalația „ȘI MIE” de pe podul Elisabeta, Lights On aduce mesajul „TE AȘTEPT”, ca un răspuns către toți cei care au trecut măcar odată prin emoția despărțirii și totodată, vine să întregească dialogul inițiat în Chicago.

CITEȘTE ȘI:

„Invazie” de licurici în Iulius Parc. Lights On revine la Cluj cu o nouă instalație de lumini. Când va putea fi văzută?

Ultimele Stiri
abonare newsletter