Artă & Cultură

Spectacol accesibilizat pentru copiii cu dizabilități, la Cluj

Primul spectacol adresat copiilor cu dizabilități vine în weekend la Cluj.

Spectacol accesibilizat pentru copiii cu dizabilități, la Cluj. FOTO: Facebook/ Magic Puppets Spectacol accesibilizat pentru copiii cu dizabilități, la Cluj. FOTO: Facebook/ Magic Puppets

 

 


Singurul spectacol din România accesibilizat pentru multiple dizabilități vine la Teatrul Magic Puppets (Strada Eroilor, nr. 16) din Cluj. Spectacolele vor avea loc vineri, 25 noiembrie, la orele 11.30 și 17 și sâmbătă, 26 noiembrie, la 11, 12.30 și 17. „Închide ochii și ai să vezi mai bine” este o poveste pentru copiii care vor să înțeleagă mai bine lumea în care cresc.

 


„O mică sămânță îi duce pe copii în lumea plantelor și a animalelor. În drumul ei întâlnește tot felul de personaje care îi dau anumite lecții despre Empatie, Dragoste de aproape, Grijă, Neuitare, Cunoastere, Speranță”, au transmis organizatorii legat de spectacol.

Spectacolul, accesibilizat pentru copiii cu dizabilități

Spectacolul este accesibilizat pentru copiii cu deficiențe de auz, de vedere, cu dizabilități locomotorii sau de alt fel. Astfel, pentru cei cu deficiențe de auz, va fi asigurată interpretare mimico gestuală în timp real. 


Pentru nevăzători, va exista interpretare narativă live. Accesul și îndrumarea participanților cu deficiențe de vedere de la intrare spre sala de spectacol și invers va fi asigurată cu ajutorul voluntarilor.

Pentru copiii cu dizabilități motorii, organizatorii asigură patru locuri accesibilizate pentru scaune rulante. Toaleta este de asemenea accesibilă persoanelor cu dizabilități.


De asemenea, copiii cu nevoi speciale sunt invitaţi să-şi aducă obiecte cu rol liniştitor pentru un confort senzorial cât mai mare.

Organizatorii precizează să libertatea de mişcare în timpul spectacolului şi de a schimba locurile pentru găsirea confortului optim este limitată, întrucât spațiul este mic. De asemenea, organizatorii dau asigurări că țipetele și plânsetele nu vor deranja pe nimeni și nu vor fi judecate.


„Tantrumuri, plânsete, sunete specifice etc, nu doar că nu supără pe nimeni, dar nici nu vor fi judecate”, arată organizatorii.

Accesul pentru persoanele cu dizabilități și însoțitori este gratuit, iar pentru restul publicului, un bilet costă 30 de lei.

CITEȘTE ȘI:

17.000 de spectatori la WonderPuck 2022! Centrul Clujului s-a transformat în scenă de teatru pentru copii

abonare newsletter