Anunțuri

Holocaustul din România, în benzi desenate realizate de elevi. Trecutul se vede în prezent

Trecutul se întoarce și ne afectează prezentul. Secolul al XX-lea a fost unul dintre cele mai sângeroase din istorie, dar trecerea timpului îi face pe unii dintre contemporanii noștri să uite sau să ignore ororile care au distrus destinele a milioane și milioane de oameni.

 

 


Orori care au avut loc aici, printre noi, lângă noi. 

 


Știai, de exemplu, că în primăvara anului 1943, 745 de evrei din Botoșani au plătit o „taxă pe zăpadă”? Sau că cei care voiau să își exercite meseria erau obligați să achite taxe uriașe pentru a primi aprobare? Toate aceste taxe au dus la sărăcirea populației și la tragedii.

Știai, de exemplu, că la începutul lui iulie 1941, bărbaţii evrei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani din Ploieşti au fost închişi în 80 de imobile, duși la un centru de recrutare și apoi trimiși pe jos spre lagărul de la Teiş, din judeţul Dâmboviţa, în apropiere de Târgovişte?


Imagini din trecut. Holocaustul din România” este un proiect care ne apropie de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL.

Joi, 15 iunie 2023, vă invităm să descoperim poveștile de viață din perioada Holocaustului, ale evreilor și romilor din Prahova.


Vom începe la ora 17.00, la Palatul Culturii din Ploiești, Sala „Marea Unire”, cu un dialog despre istorii locale, și vom continua de la ora 18:30, în Parcul Central, zona ansamblului monumentul „I.L. Caragiale”, cu inaugurarea expoziției de bandă desenată la realizarea căreia au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Nichita Stănescu” din Ploiești.

Dezbaterea va fi susținută de către Ion M.Ioniță, jurnalist și redactor șef al publicației de profil Historia, Alexandru Florian, director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Ana Bărbulescu, doctor în sociologie la Universitatea din București și cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, și un reprezentant al elevilor din Ploiești care au contribuit la realizarea benzilor desenate.


Moderator: Flavia Drăgan, jurnalist.

De la Ploiești la Botoșani

Sâmbătă, 17 iunie 2023, vă invităm să descoperim poveștile de viață din perioada Holocaustului, ale evreilor și romilor din Botoșani. 

Vom începe la ora 11.00, la Hotel Rapsodia, cu un dialog despre istorii locale și vom continua de la ora 12.30, pe Pietonalul Unirii, cu inaugurarea expoziției de bandă desenată la realizarea căreia au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani.

La dezbarere vor vorbi: Dorin Dobrincu, istoric, fost director general al Arhivelor Naționale ale României, Ana Bărbulescu, doctor în sociologie la Universitatea din București și cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, și un elev din Botoșani, dintre cei care au contribuit la realizarea benzilor desenate despre Holocaust.

Moderator: Răzvan Chiruță, redactor-șef PRESShub.

Accesul la eveniment este liber, gratuit, iar înscrierile se fac completând formularul de aici.

Imagini din trecut. Holocaustul în Botoșani” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.

În Botoșani, proiectul este implementat și cu sprijinul Fundației Asociația Comunităților Marginalizate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter