Administrație

O nouă încercare pentru centru cultural pe B-dul 21 Decembrie. Primăria caută firme pentru restaurarea clădirii-ruină

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru restaurarea și transformarea fostei cazărmi militare de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 într-un centru cultural, o parte din clădire urmând a fi demolată.

O nouă încercare pentru Centru Cultural pe B-dul 21 Decembrie. Primăria caută firme pentru restaurarea clădirii-ruină O nouă încercare pentru Centru Cultural pe B-dul 21 Decembrie. Primăria caută firme pentru restaurarea clădirii-ruină

 

 


După ce, timp de mai mulți ani, terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie numărul 106 a fost evitat de investitori, Primăria Cluj-Napoca a relansat recent licitația pentru lucrări de restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a clădirii-monument istoric, în vederea realizării unui centru cultural.

 


Valoarea contractului este estimată la 29.919.072 de lei, bani pe care municipalitatea intenționează să îi obțină din finanțare nerambursabilă din Programul Operațional Regional NV 2021-2027, Prioritatea de Investiții 7 - O regiune atractivă. Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate – preț, termenul limită de depunere a ofertelor fiind data de 20.06.2022. Proiectul face parte din SIDU 2021-2030, fiind cuprins în capitolul 11 în lista proiectelor prioritizate.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Durata de realizare a lucrărilor nu va depăși perioada de 2 ani (24 de luni) de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.

Ce lucrări trebuie realizate?

Prin lucrările propuse este vizată refuncționalizarea imobilului existent într-un spațiu cultural „care să răspundă cerințelor și nevoilor locuitorilor municipiului Cluj-Napoca”, prin organizarea de evenimente și acțiuni culturale destinate publicului larg, oamenilor de cultură și promotorilor culturali.


De asemenea, vor fi conservate, restaurate și puse în valoare elementele patrimoniale ale clădirii, componentele artistice deosebite și va fi imbunătățită imaginea urbană în urma reabilitării fațadelor și a amenajărilor exterioare. 

„Propunerile privind lucrările specifice de conservare și restaurare se vor realiza ținand cont de legislatia și convențiile naționale și internaționale, în limita bunelor practici din domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice, în vedere păstrării concepției, substanței originale și a estetici inițiale, prin intervenții reversibile, pentru a nu afecta caracterul și valoare monumentului istoric”, se arată în caietul de sarcini.


Lucrările se referă la Pavilionul B al construcției întrucât Pavilionul A, aflat într-o stare avansată de degradare, este propus spre demolare.

Astfel, se propun intervenții de bază: amenajarea unui centru cultural în clădirea C2 - Pavilion B, prin lucrări de restaurare, revitalizare, consolidare și valorificare durabilă, refuncționalizarea parterului și a subsolului, modernizarea, reabilitarea, restaurarea și/sau conservarea elementelor arhitecturale valoroase, înlocuirea și modernizarea instalațiilor, realizarea iluminatului arhitectural.

Din perspectivă culturală, prin realizarea centrului, municipaliltatea își propune realizarea unui centru cultural integrat, viabil care să crească și să îmbunătățească oferta de spații culturale din oraș, atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru vizitatori. Din perspectivă economică şi a dezvoltării urbane, primăria urmărește obținerea maximului posibil din creativitate şi inovaţie prin proiecte dedicate industriilor creative, care să sprijine deschiderea de afaceri în domeniul designului, în new media şi producţie cinematografică. Organizarea unor evenimente internaţionale (expoziţii, concerte, conferinţe, festivaluri, spectacole) va spori, de asemenea, impactul economic și turistic al programului.

Un deceniu de promisiuni

Pe terenul din spatele fostei cazărmi este promis, de mai bine de 10 ani, proiectul pentru sediul Filarmonicii.Dacă pentru Academia de Muzică Gheorghe Dima, Guvernul construiește un sediu în clădirea-ruină de la Bucium, Filarmonica Transilvania încă își pune speranțele în clădirea din Mărăști. La ora actuală, pe terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 încă tronează clădirea în paragină a vechii cazarme, iar din 2016, pe acest teren funcționează o parcare cu 229 de locuri.

Ca să obțină banii necesari investiției , în jur de 50 de milioane de euro, Primăria a dorit să concesioneze un teren de 1.500 mp, pe care un privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasa A.  În 2016, primarul Emil Boc preciza că municipalitatea trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv, intenţia de realizare a proiectului fiind în parteneriat public-privat.

„Finalizarea Centrului Cultural Transilvania presupune două etape: în primul rând, acolo este prevăzută posibilitatea ca un investitor privat, în schimbul unui teren pe care îl primeşte în concesiune, să realizeze fie un hotel, fie o clădire şi să construiască un parking pe care se va construi Centrul Cultural Transilvania, parkingul urmând a fi exploatat de către cel care va câştiga licitaţia”, afirma Boc, în urmă cu cinci ani.

Licitațiile au fost însă anulate pe bandă rulantă, întrucât niciun investitor nu s-a arătat interesat de proiect.

CITEȘTE ȘI:

5.000 de noi carduri Cluj Bike, distribuite de municipalitate. Viceprimarul Tarcea: „Lăsaţi acasă maşina! Pe două roţi e mai sănătos”

Clujul vrea SĂ SCAPE de mașinile din afara orașului. Licitație pentru park and ride la Aeroport, cu peste 52,4 milioane de lei!

Ultimele Stiri
abonare newsletter