Administrație

Licitația pentru autobuzele autonome a fost anulată, din nou. Emil Boc: „Nu a venit nimeni”

Licitația pentru autobuzele autonome, fără șofer, a fost anulată. Potrivit primarului Emil Boc, în cadrul acestei licitații nu a fost depusă nicio ofertă.

În cadrul acestei licitații nu a fost depusă nicio ofertă/ FOTO: depositphotos.com În cadrul acestei licitații nu a fost depusă nicio ofertă/ FOTO: depositphotos.com

 

În vara anului 2021, licitația pentru achiziționarea autobuzelor fără șofer din Cluj-Napoca a fost anulată din cauză că cele două firme franceze care au depus oferte în cadrul licitației au fost descalificate în etapa evaluării ofertelor, întrucât nu îndeplineau anumite condiții.


 

La începutul lunii februarie a anului 2022, primarul Emil Boc a anunțat relansarea licitației, însă și aceasta a fost anulată din cauză că nu a fost depusă nicio ofertă.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


„S-a anulat licitația pentru că nu a venit nimeni. Acum refacem licitația (...) Vom continua acest demers așa cum continuăm și cu autobuzele electrice, cu autobuzele cu hidrogen pentru că sunt parte din strategia noastră de mobilitate”, a declarat Emil Boc la un post de radio local.

Cluj-Napoca, primul oraș din țară cu autobuze autonome

Autobuzele fără șofer aduse la Cluj-Napoca ar reprezenta o premieră pentru țara noastră.


La începutul anului 2020, primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice. Toate detaliile acestui proiect vor fi puse la punct împreună cu Universitatea Tehnică, instituție care va asigura inclusiv specialiști pentru stabilirea tipului de autobuz care va fi achiziționat.

Autobuzele vor avea 12 locuri pentru pasageri

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport.


Potrivit municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantează siguranța în trafic.

Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena.

Potrivit caietului de sarcini al anunțului de achiziție, autobuzele vor fi folosite în zona istorică a orașului, în special în zonele greu accesibile și inclusiv pe timpul nopții.

Autovehiculele se vor deplasa pe baza unui algoritm software ce primește datele necesare pentru a lua decizii de la seturi de senzori.

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Licitația pentru autobuze autonome a fost anulată, dar „va fi reluată”

Va fi reluată licitația pentru primele autobuze autonome din Cluj-Napoca. Emil Boc: „Este în fază avansată”

Ultimele Stiri
abonare newsletter