Administrație

Va fi reluată licitația pentru primele autobuze autonome din Cluj-Napoca. Emil Boc: „Este în fază avansată”

Primăria a anulat în 2021 licitația pentru achiziționarea de autobuze fără șofer, întrucât ofertele depuse „nu au fost conforme”. Primarul Emil Boc a anunțat, vineri, că licitația va fi reluată în termen de câteva zile.

Va fi reluată licitația pentru primele autobuze autonome din Cluj-Napoca. Emil Boc: „Este în fază avansată” Va fi reluată licitația pentru primele autobuze autonome din Cluj-Napoca. Emil Boc: „Este în fază avansată”

 

 


În vara anului 2021, licitația pentru achiziționarea autobuzelor fără șofer din Cluj-Napoca a fost anulută din cauză că cele două firme franceze care au depus oferte în cadrul licitației au fost descalificate în etapa evaluării ofertelor, întrucât nu îndeplineau anumite condiții.

 


Primarul Emil Boc a declarat vineri, 11 februarie, la un post de radio local, că licitația se află în fază avansată, iar aceasta se va relua pe sfârșitul lunii februarie, început de martie.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

 


„Este (licitația-n.red) în fază avansată. Consultanții lucrează la pregătirea documentației actualizate și cred că e o chestiune de zile până se va relua. Sfârșit de februarie, început de martie până se va relua licitația”, a declarat Emil Boc la un post de radio local.

Cluj-Napoca, primul oraș din țară cu autobuze autonome

Autobuzele fără șofer aduse la Cluj-Napoca ar reprezenta o premieră pentru țara noastră.


La începutul anului 2020, primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice. Toate detaliile acestui proiect vor fi puse la punct împreună cu Universitatea Tehnică, instituție care va asigura inclusiv specialiști pentru stabilirea tipului de autobuz care va fi achiziționat.

Autobuzele vor avea 12 locuri pentru pasageri

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate destul de mică, de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport.

Potrivit municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantează siguranța în trafic.

Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena.

 

CITEȘTE ȘI:

Licitația pentru autobuze autonome a fost anulată, dar „va fi reluată”

Ultimele Stiri
abonare newsletter