Administrație

Lucrările pe Bulevardul 21 Decembrie, gata în 1 mai. Emil Boc: „E o stradă modernă, europeană, care va schimba fața orașului”

Lucrările pe Bulevardul 21 Decembrie se află pe ultima sută de metri, iar în 1 mai vor fi finalizate, conform primarului Emil Boc.

Bulevardul 21 Decembrie, finalizat în 1 mai. Foto: Facebook/ Emil Boc. Bulevardul 21 Decembrie, finalizat în 1 mai. Foto: Facebook/ Emil Boc.

 

 


Data de 30 aprilie reprezintă termenul de declarare a finalizării lucrărilor, spune edilul.

 


„În 1 mai e gata. Acum se toarnă covorul asfaltic pentru pistele de bicicletă, marcajele în mare parte sunt făcute. Se lucrează la detalii, este o lucrare care se termină la timp. 21 Decembrie e o stradă modernă, europeană, care va schimba fața orașului. În 30 aprilie este termenul de declarare că a fost terminată lucrarea. După aceea, urmează procedura de recepție”, a declarat edilul, joi, la un post de radio local.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrările de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989 în 15 martie 2021, termenul limită pentru finalizare fiind data de 15 aprilie 2022. Cele 4 tronsoane supuse procesului de modernizare alcătuiesc B-dul 21 Decembrie 1989 (între Piața Unirii și Biserica Sfântul Petru/ strada Buftea), pe o distanță de circa 1.698 metri liniari și strada David Ferenc (între B-dul. 21 Decembrie 1989 și strada Brassai Samuel), încă 62 de ml. Suprafața totală pe care se va interveni până la finalul lucrărilor ajunge la 43.130 metri pătrați.

Costurile șantierului au crescut pe ultima sută de metri

Costurile pentru finalizarea lucrărilor pe Bulevardul 21 Decembrie au crescut cu aproximativ 3,4 milioane de lei, față de valoareaa estimată inițial.


Firma Diferit a cerut o suplimentare a valorii lucrării de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, pe ultima sută de metri. Valoarea totală a lucrărilor a crescut de la circa 56,3 milioane de lei cu TVA la 59,7 milioane de lei, cu aproximativ o lună înainte de termenul prevăzut pentru finalizarea lucrării.

În 2018, consilierii locali au aprobat documentația și indicatorii tehnico-economici pentru lucrările la Bulevardul 21 Decembrie 1989 în cuantum de 56,3 milioane de lei cu TVA. Doi ani mai târziu, Primăria Cluj-Napoca a semnat contractul de execuție cu SC Diferit SRL, în valoare de 41,7 milioane de lei fără TVA. Ulterior, a fost semnat un act adițional pentru o suplimentare a valorii inițial atribuite cu suma de 445 mii de lei fără TVA (majorare cu circa 1%), noua valoare a contractului devenind 42,2 milioane de lei fără TVA.


Care este motivul creșterii valorii lucrării?

Creșterea costurilor este pusă pe seama unor „situații neprevăzute” în timpul executării lucrărilor, atât în ceea ce privește protejarea unei magistrale de gaz prin adaptarea traficului rutier la situația sesizată, dar și în privința sistemului de semaforizare la accesul ISU sau relocarea unei camere de supraveghere. 

De asemenea, se mai arată în raport, a fost constatată necesitatea unor lucrări suplimentare pentru finalizarea obiectivul de investiții, între care sunt menționate lucrări pentru branșarea la rețeaua de curent, amplasarea unui semafor pentru autobuz în zona barierei de la Parkingul Unirii sau achiziția unui server de stocare imagini care să deservească cele 32 de camere de supraveghere prevăzute în proiect. 

Proiectul a vizat următoarele lucrări de intervenție:

– construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea pistelor pentru bicicliști,
– crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete (bike sharing),
– construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone,
– plantarea de arbori, lucrări de realizare a sistemelor rutiere,
– lucrări de semaforizare.

CITEȘTE ȘI:

Se mută patru stații de autobuz de pe Bulevardul 21 Decembrie. Vezi unde vor fi amplasate

Ce se întâmplă cu modernizarea Căii Mănăștur? Lucrările ar putea începe doar în luna mai

Ultimele Stiri
abonare newsletter