Administrație

Ce se întâmplă cu modernizarea Căii Mănăștur? Lucrările ar putea începe doar în luna mai

Proiectul de modernizare a Căii Mănăștur se află în faza de proiectare din luna ianuarie, însă începerea lucrărilor fizice este estimată pentru luna viitoare.

Lucrările de modernizare pe Calea Mănăștur ar putea începe în mai.

 

 


„Estimarea este că vom începe în luna mai”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, pentru monitorulcj.ro.

 


Primarul Emil Boc anunța în luna ianuarie că a fost demarată faza de proiectare în ceea ce privește implementarea proiectului modernizării Căii Mănăștur.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Durata totală a implementării contractului este de 18 luni, din care, 3 luni sunt alocate proiectării. Astfel, conform proiectului, lucrările ar fi trebuit să înceapă în luna aprilie a acestui an. Totuși, acestea ar putea începe de abia luna viitoare, conform viceprimarului Dan Tarcea.

Licitația, lansată în vara anului trecut

Licitația pentru servicii de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Modernizare Calea Moților - Calea Mănăștur - Strada Uzinei Electrice - Strada Oțetului - Strada Mărginașă” a fost lansată în luna iulie 2021.


Contractul este estimat la 27.826.835 de lei, bani proveniți din fonduri bugetare, bani împărțiți astfel, conform caietului de sarcini al lucrării: Etapa I - valoarea estimată a serviciilor de proiectare, inclusiv asistența din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor este de 1.242.692,74 lei fără TVA; Etapa II - valoarea estimată a lucrărilor este de 26.584.142,61 lei fără TVA. Valoarea capitolului de diverse și neprevăzute este de 4.033.399,92 lei fără TVA și nu este inclusă în valoarea estimată a lucrărilor.

Etapa exproprierilor pe strada Mărginașă a fost finalizată luna trecută. Astfel, cele opt case de pe strada Mărginașă care stăteau în „calea” proiectului de modernizare a Căii Mănăștur au fost deja expropriate.


Procedura de expropriere, lansată în 2021

Procedura de expropriere a proprietăților private în vederea realizării obiectivului de investiții „Modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur – Strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă” a fost demarată în ianuarie 2021.

Municipiului Cluj-Napoca a alocat din bugetul local suma de 9.266.131 lei, reprezentând valoarea aferentă despăgubirilor individuale. Conform planului topografic, lucrarea se întinde pe o suprafață de 40.551 mp și se suprapune peste un număr total de 48 de imobile, din care în domeniul privat sunt 25 imobile, iar în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca sunt 23 de imobile. Evaluarea imobiliară a fost efectuată de către SC Mondev Real Estate SRL.

Bandă de bus, piste de biciclete și un nou pod peste Canalul Morii

Proiectul de modernizare și lărgire a Căii Mănăștur și a străzilor adiacente a fost aprobat de consilierii locali la sfârșitul lunii octombrie 2020.

Valoarea totală a investiției este de 54.328.940,68 lei (cu TVA), bani proveniți din bugetul local și din alte surse. Durata de realizare a lucrărilor este de doi ani.

Prin acest proiect, municipalitatea își propune realizarea unui un nod rutier în zona de vest a orașului, unde se va intersecta circulația dinspre Mănăștur și Centru, cu cea dinspre Grigorescu și Zorilor.

Este vorba despre intersecția din apropierea centrului comercial Platinia, care va fi reconfigurată. Pentru aceasta, se propune inclusiv amenajarea unui nou pod peste Canalul Morii care să lege strada Oțetului de Uzinei Electrice, care va facilita accesul în cartierul Grigorescu a mașinilor care vin dinspre Zorilor.

Ce lucrări vor fi realizate pe străzile vizate?

Conform documentației puse la dispoziție de municipalitate, proiectul „Modernizare și dezvoltare circulație Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă” prevede următoarele investiții:

- Patru benzi de circulație pe Calea Mănăștur, cu o lățime de trei metri liniari, iar la intersecția cu strada Mărginașă se vor realiza cinci benzi de circulație;
- Trei benzi de circulație pe strada Mărginașă cu o lățime de 2,90 ml;
- Patru benzi de circulație pe strada Oțetului cu o lățime de 3 ml, iar la intersecția cu Calea Moților se vor realiza cinci benzi de circulație;
- Patru benzi de circulație pe tronsonul Calea Moților – între strada Mărginașă și strada Moldovei, cu o lățime de 3 ml;
- Trotuare pe ambele părți ale carosabilului cu lățimi între 2 și 5 ml;
- Piste de biciclete în ambele sensuri pe Calea Mănăștur, Calea Moților și strada Oțetului cu o lățime de 2 ml.

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta Calea Mănăștur după modernizare? GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter