Administrație

Cum va arăta Calea Mănăștur după modernizare? GALERIE FOTO

A fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru lărgirea și modernizarea Căii Mănăștur din Cluj-Napoca. Mai multe benzi, piste pentru biciclete și trotuare extinse vor apărea în zona studiată.

„Se lărgesc și se modernizează Calea Moților, Calea Mănăștur și străzile adiacente. Astăzi am semnat contractul de proiectare și execuție pentru obiectivul de investiții «Modernizarea Calea Moților, Calea Mănăștur, Strada Uzinei Electrice, Strada Oțetului și Strada Mărginașă». Prin acest proiect, municipalitatea vizează dezvoltarea durabilă, îmbunătățirea mobilității urbane, creșterea accesibilității și creșterea siguranței pietonilor și a participanților la trafic, dar și creșterea calității vieții în general”, a transmis primarul Emil Boc.

Cum se va tranforma zona?

Lucrările de reabilitare și modernizare a străzilor se vor desfășura pe o suprafață totală de 40.551 mp, iar modernizarea coridorului pe axa Est-Vest se va realiza prin reducerea suprafeței carosabile, rezultând pe Calea Mănăștur 4 benzi de circulatie cu gabarit redus – 2 benzi dedicate pentru transportul public și 2 benzi pentru circulatie rutieră (lățime de 3m). Calea Moților - segmentul dintre str. Mărginașă și str. Clinicilor - va avea aceeași configurație cu cea de pe Calea Mănăștur.


De asemenea, pe segmentul Clinicilor – George Coșbuc, circulația se va desfășura în sens unic, pe direcția spre Calea Mănăștur, circulația în ambele sensuri fiind posibilă doar pentru transportul public în comun, prin benzi dedicate.

Pod peste Pârâul Morii și trotuare extinse

„Pentru axa Nord-Sud se propune realizarea unei artere directe, care să asigure legătura rutieră, velo și pietonală pe următorul traseu: Pod Garibaldi – Str. Uzinei Electrice – Str. Oțetului – Str. Mărginașă. Pentru acest segment au fost necesare exproprieri. De asemenea, se va construi un pod peste Pârâul Morii, și se va extinde str. Oțetului la 4 benzi de circulație. Pe ambele sensuri de circulatie vor exista piste pentru biciclete și trotuare extinse. Pe str. Mărginașă se propune lărgirea la 3 benzi în zona intersecției cu Calea Mănăștur – Calea Moților.


În cadrul proiectului se vor planta un număr de 67 arbori foioși, 33 arbori foioși ornamentali, 167 arbuști înalți, 31 arbuști ornamentali și 175 plante perene”, mai arată municipalitatea.

Toate intersecțiile și trecerile de pietoni de pe segmentele de stradă cuprinse în proiect vor fi semaforizate și gestionate printr-un sistem inteligent de management trafic - prevăzut cu sisteme de prioritizare a mijloacelor de transport public. De asemenea, sistemul de iluminat public LED prevăzut prin proiect permite funcționarea pe diferite nivele de putere și pe diferite paliere orare, conform primarului Emil Boc.


Valoarea proiectului este de 26.502.699,47 lei fără TVA, iar durata lucrărilor este de 18 luni, din care 3 luni proiectare.

Executantul lucrărilor este ARL Cluj SA.

CITEȘTE ȘI:

Lucrările la podul peste Arieș din Turda, pe ultima sută de metri: „Dacă vremea e bună, săptămâna viitoare podul va fi dat în folosință”

Ultimele Stiri
abonare newsletter