Administrație

Un deputat clujean cere amplasarea indicatoarelor rutiere cu litere chirilice pentru refugiații ucraineni: „E o nevoie reală”

Numărul refugiaților ucraineni a crescut în județul Cluj. Mulți dintre ei se află în tranzit în județ, însă deplasarea lor este dificilă deoarece o parte nu cunosc alfabetul latin, arată deputatul Viorel Băltărețu.

Deputatul USR-PLUS Cluj, Viorel Băltărețu cere indicatoare rutiere cu litere chirilice pentru refugiații ucraineni: „E o nevoie reală”

 

 


Deputatul USR PLUS Cluj Viorel Băltărețu a transmis către Primăria Cluj-Napoca și către celula de criză din cadrul Prefecturii Cluj propunerea de a amplasa indicatoare cu litere chirilice pentru refugiații care vin în Cluj sau sunt în tranzit prin oraș.

 


„Am transmis către Primăria Cluj-Napoca și celula de criză din cadrul Prefecturii Cluj propunerea de a amplasa indicatoare în ucraineană pentru refugiații care vin în Cluj sau sunt în tranzit prin oraș.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

În ultimele zile și nopți, numărul refugiaților ucraineni a crescut în județul Cluj. Dar deplasarea lor e dificilă, necunoscând, mulți dintre ei, alfabetul latin.


Indicatoarele pe care le propunem îi vor ajuta să se orienteze mai ușor către principalele puncte de interes: poliție, gară, aeroport, puncte de informare. Sper ca ideea să fie implementată rapid și în restul țării. E o nevoie reală la care trebuie să răspundem. Așteptăm reacția autorităților”, a transmis Viorel Băltărețu.

Potrivit deputatului, panourile respective sunt autocolante, ceea ce înseamnă că vor putea fi mult mai ușor montate de către autorități sau voluntari. 


„Ucrainenii s-au lovit de numeroase probleme de la intrarea în țara noastră, pentru ai ajuta oriunde se află în România, împreună cu Tudor Hossu am venit cu o soluție simplă și rapidă, panouri indicatoare autocolante și reflectorizante. 

Acestea conțin informații cruciale care le pot oferi confort, un sentiment de acceptare și includere în aceste timpuri grele. Am realizat aceste variante pentru a le dovedi viabilitatea, urmează să le arăt autorităților și să-i sprijin să le implementeze. Sunt sigur că vom găsi suficienți voluntari care să ajute la montarea lor”, a adăugat deputatul. 

Potrivit prefectului de Cluj, Irina Munteanu, în acest moment există o rețea de ONG-uri care gestionează inclusiv ghidarea cetățenilor ucraineni în caz de nevoie.

„La acest moment ținem cont de faptul că există o rețea extraordinară de ONG-uri care oferă sprijin, inclusiv pentru orientare în caz de nevoie, la fel cum efective ale poliției, poliției locale, ale jandarmeriei sunt prezente și gestionează inclusiv acest aspect”, a declarat prefectul Clujului, Irina Munteanu.

Peste 260.000 de refugiați ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, de la declanşarea acestei crize, până la data de 06.03.2022, ora 24:00, la nivel naţional, au intrat în România 261.445 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 182.312 cetăţeni ucraineni.

Conform sursei citate, în ultimele 24 de ore, au intrat în România 93.270 de persoane, dintre care 33.969 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 7,4% faţă de ziua precedentă.

„În data de 06.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 93.270 de persoane, dintre care 33. 969 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 7,4 % faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.953 cetăţeni ucraineni (în ușoară scădere cu 0,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 21.121 cetăţeni ucraineni (creştere de 14,9%)”, se precizează într-un comunicat al IGPF transmis luni.

 

CITEȘTE ȘI:

POZA ZILEI. În Ucraina toate drumurile duc la Haga

Live UPDATE VIDEO. Ziua 12 de război în Ucraina: Forţele ruse încearcă să preia controlul capitalei ucrainene Kiev

abonare newsletter