Administrație

Pași înainte pentru modernizarea și extinderea Parcului Primăverii. Benzinăria dispare și face loc spațiilor verzi

Studiul de fezabilitate pentru modernizarea și extinderea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur a fost finalizat și urmează să fie aprobat, în vederea demarării licitației publice.

Modernizarea Parcului Primăverii, aproape de a deveni realitate. Modernizarea Parcului Primăverii, aproape de a deveni realitate.

 

 


Reamenajarea Parcului Primăverii din cartierul clujean Mănăștur a fost pusă în dezbatere publică în aprilie 2021, în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

 


În planul de reamenajare a Parcului Primăverii este inclusă reorganizarea străzilor Ion Meșter și Emil Cioran, iar spațiile verzi vor lua locul benzinăriei amplasate pe suprafața studiată.

Zonă „umedă”, în locul benzinăriei

Astfel, una dintre schimbările majore prevăzute de proiect o reprezintă renunțarea la benzinăria de pe strada Almașului, în locul căreia va fi extinsă zona parcului și va fi realizată o zonă umedă, aceasta urmând să devină principalul element natural al parcului.


Soluția de amenajare propusă va presupune integrarea zonei Parcului Primăverii într-un sistem verde, care va lega zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și malul râului Someșul Mic.

Totodată, este prevăzută implementarea unui amfiteatru în aer liber, a unei grădini pluviale, precum și a două pajiști urbane pentru recreere. Vor fi plantați noi arbori și va fi amplasat mobilier urban modern în parc, fiind propusă totodată și dotarea cu iluminat public LED și cu stații de încărcare pentru mașini, biciclete ori trotinete electrice. Nu vor lipsi nici sistemele de colectare a deșeurilor, dorindu-se amplasarea unui sistem ecologic integrat cu rigole naturale.


Două străzi, modernizate

Și străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi supuse modificărilor, acestea urmând să fie transformate în suprafețe de tip „shared space”. Locurile de parcare de pe cele două străzi vor fi reorganizate, iar unele dintre ele vor fi dotate cu stații de încărcare pentru vehicule electrice. Totodată, în aceeași zonă vizată, vor fi plantate aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți, fiind refăcut iluminatul stradal și arhitectural.

Modernizarea Parcului Primăverii se află pe lista proiectelor Primăriei Cluj-Napoca încă din 2020, atunci, primarul Emil Boc anunțând că a fost alocată o sumă de bani în cadrul rectificării bugetare pentru modernizarea zonei, care, conform edilului, este „la nivelul anului 2000”.


„Avem un proiect nou, de regândire și modernizare a Parcului Primăverii. Dorim să facem acolo un parc modern, cu toate faciltățile. Mănăștur este un cartier mare, este nevoie de un loc de agrement atractiv, cu dotări ultramoderne. Acum, dotările sunt minime acolo, la nivelul anului 2000. Este un parc care trebuie să fie modernizat. Face parte din proiectul Primăriei de a realiza peste 100 de hectare de parcuri noi sau reamenajate, avem o investiție de aproape 100 de milioane de euro în acest sens. (...) Parcul Primăverii va fi modernizat complet, pentru a oferi tuturor cetățenilor din Mănăștur condiții decente, așa cum am realizat parcul nou, de ultimă generație în cartierul Între Lacuri”, declara Boc în 2020.

CITEȘTE ȘI:

Modernizarea Căii Mănăștur, în faza de proiectare. Lucrările ar trebui să înceapă peste trei luni

Ultimele Stiri
abonare newsletter