Administrație

642 noi locuri de parcare, date în folosință la Cluj în 2021

În ultimul an, municipalitatea a creat 642 noi locuri de parcare în cartierele oraşului şi în zona centrală.

642 noi locuri de parcare în cartierele oraşului şi în zona centrală 642 noi locuri de parcare în cartierele oraşului şi în zona centrală

 

Acestea au fost realizate fie prin amenajarea unor locuri virane, fie prin demolarea garajelor şi reorganizarea spaţiilor existente.


 

316 locuri în Parkingul Hașdeu

În 2021, a fost dat în folosinţă Parkingul Hașdeu (strada Păstorului nr. 67-69), care dispune în total de 316 locuri de parcare și este format din subsol, 2 niveluri de demisol, parter, 3 etaje supraterane și terasă. De asemenea, parkingul dispune de plus 4 locuri motociclete/mopede şi 11 locuri pentru biciclete.


Noul parking din Complexul Studențesc Hașdeu dispune de locuri pentru studenţi, de locuri destinate riveranilor şi de 40 de locuri pentru vizitatori disponibile în regim de plată orară.

Peste 2.300 de garaje desființate 

Numărul total al garajelor desfiinţate în anul 2021 este de 2.394 şi au fost realizate 2.712 locuri de parcare (un plus de 318 locuri de parcare).


Întrucât iarna clujenii nu sunt nevoiți să își ridice garajele din cauza vremii, edilul a spus într-o intervenție radio că s-au trimis deja somații pentru perioada primăverii. Procesul de demolare a garajelor continuă în Cluj-Napoca și în anul 2022.

„Bineînțeles că procesul de demolare a garajelor continuă. Este culmea să mai întrebe cineva dacă mai e vreo cale înapoi. Doar anul acesta am demolat 2394 de garaje. Deja am trimis somații pentru martie, aprilie, mai anul viitor pentru aproape 2000 de garaje de demolare. Lucrul acesta continuă. Mai stăm pe timp de iarnă, ca omul să își poată ridica garajul. Nu putem să zicem în decembrie-februarie ridică garajul, în plină iarnă.


Am făcut aceste demersuri din timp și ele continuă în toate cartierele orașului pentru că nu este o altă cale. E de ordinul evidenței că aceste garaje sunt de domeniul trecutului Clujului. Pot să vă spun că din cele 2394 de garaje au rezultat pe lângă 2394 de locuri de parcare pentru cei care le-au avut și 318 locuri de parcare noi. Adică arată că se poate să creezi loc de parcare, plus loc pentru punct gospodăresc, să plantezi un copac, să pui o bancă, să creezi un ecosistem plăcut în preajma blocurilor de locuit din Cluj, plin de mașini”, a spus Emil Boc, în urmă cu o lună.

Patru parkinguri noi, în lucru

Pentru parkingul din str. Gh. Dima 35-41 a fost realizată achiziţia pentru actualizare şi modificare SF pentru parking şi amenajări adiacente şi respectiv PUD pentru zona de recreere Gh. Dima vest, proiectul vizând nu doar realizarea unui parking, ci şi reabilitarea unei zone mai largi.


Pentru parkingul Liviu Rebreanu 2-4 este în pregătire achiziţia pentru realizarea documentaţiei tehnice şi de urbanism necesare (PUZ și SF).

De asemenea, alte două proiecte care includ realizarea de noi parkinguri sunt în curs de realizare a  documentaţiilor tehnice şi de urbanism: reabilitarea zonei Expo Transilvania şi reabilitarea zonei Piaţa Mărăşti - sensul giratoriu Mărăşti.

Noi locuri de parcare și pentru biciclete

Două spații securizate pentru parcarea bicicletelor au fost date în folosinţă în zona Între Lacuri, după demolarea garajelor, pe strada Tulcea la nr. 21, respectiv la nr. 29, unde sunt disponibile 100 locuri. Pentru siguranţă au fost instalate câte 3 camere de supraveghere video, sistem complet de tip senzor cu transmitere avertizări tip SMS, sistem securizat de acces pe bază de card și iluminat tip LED cu senzor crepuscular. Sistemul de alimentare cu energie electrică are la bază panouri solare fotovoltaice. 

În parkingul Haşdeu există 11 locuri pentru biciclete. De asemenea, construcţia altor astfel de 7 spaţii (cu un total de 350 de locuri) se află în faza de achiziţie publică.

CITEȘTE ȘI:

Studenții clujeni își pot lăsa mașina în parkingul din Hașdeu. Prețuri avantajoase pentru cele 238 de locuri de parcare

Ultimele Stiri
abonare newsletter