Administrație

Primăria Cluj-Napoca alocă 3.000.000 de lei din bugetul local cultelor

Lăcașurile de cult vor primi din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca suma de 3 milioane de lei.

Lăcașurile de cult vor primi din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca suma de 3 milioane de lei Lăcașurile de cult vor primi din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca suma de 3 milioane de lei

 

 


Consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre pentru alocarea sumei de 3 milioane de lei din bugetul local lăcașurilor de cult, după ce anul trecut, fondurile nu au fost acordate, fiind redirecționate pentru lupta cu pandemia de coronavirus. 

 


În cadrul dezbaterilor din consiliul local, Alexandra Oană (consilier local de la USR) a cerut ca, în schimbul banilor alocați lăcașurilor de cult, acestea să fie obligate să susțină campania de vaccinare prin afișarea unor afișe informative. De asemenea, ea a cerut ca banii să fie investiți prin licitații publice, anunțate din timp, și nu în circuit închis, dând exemplul investigației „Marele Alb” a publicației Recorder care a scos la iveală un mecanism de încredințare a contractelor unor firme „favorite” (vezi detalii aici).

Primarul Emil Boc i-a răspuns arătând că lăcașurile nu pot fi legal obligate să susțină public o cauză în schimbul banilor. Totodată, el îndeamnă să nu se facă generalizări cu privire la funcționarea bisericii în urma reportajului.


„Sunt de acord că procesul de vaccinare trebuie susținut prin orice mijloc, pentru că avem obligația să facem tot ce ne stă în putință pentru a trece cu bine prin această pandemie. Nu putem condiționa acordarea de fonduri prin susținerea unor declarații în public, dar recomandăm ca bisericile să transmită mesaje de susținere a vaccinării. Dacă a fost undeva un caz punctual nu trebuie să generalizăm, să aruncăm o anatemă pe toate religiile, cultele și întreaga biserică”, a spus primarul. 

Proiectul a trecut cu 20 de voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” și 3 abțineri.


Lista lăcașurilor de cult și suma primită din bugetul local:


CITEȘTE ȘI:

„Așa da!” pentru o biserică din Cluj. Arhitectul județului: „Cel mai reușit exemplu de arhitectură a lăcașului de cult”. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter