Administrație

Cum va arăta stația de autobuz din Piața Gării după modernizare? Investiția se ridică la peste un milion de lei

Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat proiectul privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții care prevede modernizarea stației de autobuz din Piața Gării.

Stația va fi dotată cu acoperiș verde. Stația va fi dotată cu acoperiș verde.

În cadrul ședinței Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca de luni, 6 decembrie, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Modernizare stații pentru transportul în comun – pentru zona Piața Gării, din municipiul Cluj-Napoca”, fiind votat în unanimitate, de 26 de consilieri locali.

Investiția include o clădire cu funcțiune de dispecerat CTP cu un singur nivel, șase stații de autobuz cu acoperiș verde, amenajări pietonale, amenajare cu pavaj granit și iluminat public. Valoarea proiectului, conform devizului general, este estimată la 1.501.398 lei cu TVA, iar finanțarea va fi făcută din fonduri de la bugetul local.


Suprafața clădirii cu funcțiune de dispecerat este de 81 mp, iar suprafața totală vizată de investiție este de aproximativ 180 mp.

Durata de execuție a lucrărilor la obiectivul vizat este de trei luni.


Documentația pentru modernizarea stației de transport în comun a fost întocmită de firma SC Systegra Engineering SRL și aprobată de consilierii locali clujeni în ședința din 22 decembrie 2020.

Prin intervenția propusă se dorește:

- Crearea de condiții ca transportul în comun să devină o alternativă reală în raport cu celelalte modalități de transport:
- Promovarea unui transport public atrăgător pentru utilizatori;
- Asigurarea unei bune funcționări a stațiilor prin soluțiile constructive, materiale și dotări adoptate;
- Îmbunătățirea atractivității orașului și a imaginii urbane;
- Îmbunătățirea conectivității între diferite zone ale orașului;
- Reducerea timpilor de întârziere în rețeaua de transport public.


Stația de tablă, desființată

Primăria Cluj-Napoca a luat decizia să demoleze stația de autobuze din Piața Gării colț cu strada Craiovei încă din toamna anului 2019, întrucât stația nu a mai fost modernizată de ani buni, întreaga zonă arătând deplorabil.

Stația, constând într-o construcție cu structură metalică, era dotată cu chioșcuri pentru vânzare bilete, comerț și alimentație publică, în suprafață de 200 mp. În 1994, terenul a fost concesionat pentru 25 de ani unei firme în vederea construirii unei stații de transport în comun multifuncționale. În 2017, Primăria a decis încetarea contractului de concesiune, imobilul fiind preluat în proprietatea privată a Primăriei.


Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca susținea atunci că are în plan modernizarea a 87 de stații de transport public. CTP arată că este necesară modernizarea construcțiilor existente și precizează că automatele sistem ticketing cu copertine, bănci și coșuri de gunoi sunt amplasate în afara terenurilor concesionate.

CITEȘTE ȘI:

Piața Karl Liebknecht, la standarde europene! Iris intră în „era” modernizărilor

abonare newsletter