Monitorul Cartierelor

Piața Karl Liebknecht, la standarde europene! Iris intră în „era” modernizărilor

Piața Karl Liebknecht va fi modernizată și reamenajată, făcând loc spațiilor pietonale și „shared-space”, în detrimentul betoanelor și a mașinilor parcate pe trotuare.

Piaţa Karl Liebknecht şi zona adiacentă vor fi modernizate Piaţa Karl Liebknecht şi zona adiacentă vor fi modernizate

 

 


Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința din 6 decembrie, documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajarea unor legături pietonale între Piața Karl Liebknecht - Parcul Iris și străzile adiacente”. Valoarea lucrărilor este estimată la 27,5 milioane de lei. Proiectul a fost adoptat de consilierii locali cu unanimitate de voturi.

 


Conceptul de amenajare imaginat de proiectanții de la Planwerk a fost prezentat de arhitectul Tiberiu Ciolacu în cadrul unei dezbateri publice organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică în luna martie 2021.  Zona se va schimba radical în urma amenajărilor propuse, prin amenajarea unor spații verzi și spații prevăzute pentru activități sportive, destinate atât copiilor, cât și adulților.

Centru de cartier, în Iris

Zona Pieței Karl Liebknecht și a Parcului Iris vor primi o atenție specială, în încercarea de a le reda și consolida rolul inițial de centru, respectiv de sub-centru de cartier. Studiul urmărește totodată îmbunătățirea calității locuirii, a mobilității și a factorilor de mediu în cartierul Iris, prin optimizarea rețelei de spații publice și spații verzi.


Prin noile amenajări, sunt prioritizate componentele pietonale, velo și vegetale ale spațiului public, fără însă a pierde din vedere fluiditatea și siguranța traficului motorizat. Se propune, de asemenea, implementarea de tehnologii urbane moderne, performante energetic și informațional, orientate spre o evoluție sustenabilă a cartierului și a orașului în ansamblu: iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice, sisteme wifi etc.

Piața K. Liebkecht se pietonalizează și devine „centru de cartier”, cu mobilier urban, locuri de repaus, terase, etc. Locurile de parcare de aici, 35 la număr, sunt relocate pe străzile adiacente. Se reconfigurează aleile pietonale, pavajele și iluminatul public se refac. 


Se schimbă circulaţia

Astfel, conceptul de amenajare propus acoperă o suprafață de aproximativ 23.500 mp aflată în domeniul public al municipiului și cuprinde Piața Karl Liebknecht, strada Războieni, strada Puieților, strada Gheorghe Asachi, strada Spiru Haret, strada Postăvarul, strada Nicolae Românul, strada Iris (parțial) și Parcul Iris. Proiectanții au arătat că va fi introdus un sistem de sensuri unice, în așa fel încât să asigure legături în zona Războieni spre Vest, Puieților spre Nord, Asachi spre Vest, Haret spre Sud, Postăvarul și Nicolae Romanul spre Sud și Iris de la Est spre Vest. Este propusă, de asemenea, introducerea de piste velo pe Nicolae Romanul și Puieților.

Totodată, vor fi implementate în zona vizată și tehnologii urbane moderne precum iluminat LED, facilități pentru vehicule electrice ori sisteme wifi.


În cadrul proiectului, va fi amenajat o suprafață de 5.857 mp de spații verzi, 8.934 mp de spații pietonale, 1.352 mp infrastructură pentru biciclete și trotinete și 7.017 mp de suprafață carosabilă. Vor fi amenajate 90 de locuri de parcare pentru vehicule electrice, din care 10 sunt dotate cu stații de încărcare. Alte 40 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice sunt amenajate în cadrul investiției. 

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta Calea Mănăștur după modernizare? GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter