Administrație

Taxi-urile vor circula pe banda de autobuz DOAR pe Titulescu și Ferdinand. Boc: „Altfel, ar însemna să dăm drumul la tot, și autocare, și privați”

Primarul Emil Boc a declarat că taximetrele vor putea circula în Cluj-Napoca doar pe acele benzi dedicate mijloacelor de transport cu trafic redus de autobuze.

Taxi-urile vor circula DOAR pe banda de autobuz de pe Bulevardul Nicolae Titulescu și strada Regele Ferdinand Taxi-urile vor circula DOAR pe banda de autobuz de pe Bulevardul Nicolae Titulescu și strada Regele Ferdinand

 

 


Edilul a declarat, la un post local de radio, că circulația taximetrelor pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun va fi permisă doar pe străzile cu trafic redus de autobuze și troleibuze, întrucât permitere circulației acestora pe toate benzile din ora ar însemna „compromiterea prioritizării transportului în comun”. 

 


Primarul Emil Boc a menționat că, dacă circulația va fi permisă taximetrelor, ar trebui permisă și serviciilor private care funcționează în regim de taximetrie, dar și autocarelor, autobuzelor și microbuzelor care tranzitează orașul, întrucât și acestea se încardează în categoria serviciilor de transport public alternativ.

„E în dezbatere publică, puteți să vedeți analiza. Mai extindem puțin locurile unde pot să circule taximetriștii. Pe benzile dedicate unde experții au spus că nu se poate, pentru că asta ar însemna să compromitem prioritizarea transportului în comun. Când spui taximetrist, trebuie să spui tot ce înseamnă mobilitate alternativă specifică taximetriei, adică și ceilalți, privați, și autobuzele care tranzitează orașul, și cursele de călători care tranzitează municipiul Cluj-Napoca, și autocarele care sunt în Cluj. Toate intră în această categorie. Dacă dai drumul la tot, nu am mai făcut nimic, nu mai există transport public prioritizat în oraș, așa ne-au spus specialiștii. Trebuie să ne uităm, sunt toți cei recunoscuți de lege ca fiind în serviciul public de transport, și autocarele, și cursele interjudețene și ceilalți care sunt în regim de taxi autorizați, și atunci dacă pe o arteră importantă a orașului vrei să faci prioritizarea transportului în comun, dacă la toți le dai același drept, nu ai mai făcut nimic, rămâne totul la fel, va fi aceeași aglomerație. Atunci, specialiștii ne-au propus arterele pe care se poate circula și cu taximetriști, unde nu există un număr atât de mare de mijloace de transport în comun, iar pe arterele unde există o circulație intensă, acolo să nu se poată circula. Probabil că în luna decembrie vom adopta acest proiect în ședința consiliului local, după expirarea perioadei standard de consultare”, a declarat primarul, într-o emisiune radio.


Amintim că un proiect privind accesul și circulația pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun de pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost lansat în consultare publică în 12 octombrie, urmând ca proiectul să fie supus votului consilierilor locali, probabil în luna decembrie, potrivit edilului. 

Proiectul prevede permiterea circulației taximetrelor pe benzile dedicate autobuzelor amenajate pe Bulevardul Nicolae Titulescu și pe strada Regele Ferdinand.


Acestea trebuie însă să respecte un set de reguli, cum ar fi să nu oprească pe banda de autobuz pentru îmbarcarea sau debarcarea clienților și să nu folosească banda pe post de stand de taxi în timpul zilei.

Trebuie menționat că, pe banda de autobuz de pe Bulevardul Nicolae Titulescu, circulația taximetrelor este permisă încă din anul 2019, când primăria a lansat un proiect pilot.  

CITEȘTE ȘI:

Un taximetrist a furat startul la circulația pe benzile de autobuz. Un clujean a surprins momentul

FOTO. Banda dedicată transportului în comun, acaparată de taxiuri și mașini mici sub ochii polițiștilor pe Bld. 21 Decembrie

Ultimele Stiri
abonare newsletter