Administrație

Clujenii, invitați la dezbaterea pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021-2030. Ce trebuie să faci pentru a lua cuvântul?

Dezbaterea publică privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030 va avea loc online, vineri, 19 noiembrie. Clujenii interesați se pot înscrie pentru a lua cuvântul, anunță reprezentanții Primăriei. Creșterea numărul de stații de încărcare pentru mașinile electrice, printre obiectivele muncipalității.

Dezbaterea publică privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021-2030 va avea loc vineri, 19 noiembrie. Dezbaterea publică privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021-2030 va avea loc vineri, 19 noiembrie.

„Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii vor fi înscrise pe platforma online de videoconferință, pe baza unui formular completat online pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, până înainte cu minimum 4 ore de ora stabilită pentru începerea ședinței”, transmite municipalitatea.

Formularul poate fi completat de cei care doresc să se înscrie la luarea cuvântului AICI.


Mai multe stații de încărcare petru mașini electrice, printre obiectivele municipalității

Printre obiectivele cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021-2030 se numără extinderea rețelei de stații de încărcare pentru mașinile electrice în toate cartierele din Cluj-Napoca, precum și montarea acestora alături de cele destinate trotinetelor și bicicletelor electrice.

Amplasarea a tot mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice, după cum se menționează în PMUD, se justifică prin „interesul crescut din partea cetățenilor pentru calitatea aerului și mediu, precum și de către subvențiile generoase acordate de stat pentru achiziția vehiculelor electrice”.


„Pentru extinderea rețelei de stații de încărcare a vehiculelor electrice este necesar în continuare un suport din partea autorităților publice locale, în special în zonele cu densitate ridicată a populației. Totodată, trebuie avută în vedere și creștere accentuată a utilizării vehiculelor electrice de mici dimensiuni (trotinete, biciclete) care au la rândul lor nevoie de stații de încărcare, ce pot fi planificate și grupate împreună cu cele destinate autoturismelor”, mai prevede documentația.

Primele stații de încărcare din Cluj-Napoca, amplasate în 2018

Primele stații de încărcare pentru mașini electrice din Cluj-Napoca au fost amplasate în parkingul Moților și în parcarea din Piața Unirii în anul 2018, iar în următorul an, Primăria anunța dotarea cu alte stații în încă cinci locații din oraș: Piața Mihai Viteazu, Piața Ștefan cel Mare, Baza Sportivă Gheorgheni, Sala Polivalentă (parking subteran) și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Lomb.


Cea din urmă investiție s-a ridicat la suma de aproape un milion de lei.

Stațiile de încărcare existente la Cluj sunt amplasate pe raza municipiului, dar și a localităților imediat învecinate (Apahida, Florești), acestea fiind puse la dispoziția clujenilor care dețin mașini electrice în parcările din oraș, precum și în incinta unor benzinării sau a unor unități hoteliere.


Conform datelor cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030, în București se află cele mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice, numărul acestora fiind de aproximativ 200. Timișoara și Constanța au sub 50 de stații, al patrulea oraș din acest punct de vedere fiind Cluj-Napoca, unde se regăsesc aproximativ 40 de stații de încărcare.

Documentația privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030 poate fi consultată AICI.

CITEȘTE ȘI:

Câte stații de încărcare pentru mașinile electrice are Clujul, față de alte orașe din țară? Municipalitatea vrea să extindă rețeaua

abonare newsletter