Actualitate

Câte stații de încărcare pentru mașinile electrice are Clujul, față de alte orașe din țară? Municipalitatea vrea să extindă rețeaua

Extinderea rețelei de stații de încărcare a vehiculelor electrice se află printre propunerile care se doresc a fi implementate la Cluj. Municipiul, al patrulea oraș cu cele mai multe stații de încărcare din România.

 

 


Conform datelor cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030, în București se află cele mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice, numărul acestora fiind de aproximativ 200. Timișoara și Constanța au sub 50 de stații, al patrulea oraș din acest punct de vedere fiind Cluj-Napoca, unde se regăsesc aproximativ 40 de stații de încărcare.

 


Fiind luate în calcul doar marile orașe din țară în clasament, pe ultimele locuri ca număr al stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice se află Arad, Galați, iar cele mai puține sunt în Brăila.

Peste 60 de locuri de parcare pentru mașini electrice

„Numărul de locuri de parcare aflate în administrarea Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor din municipiul Cluj-Napoca, destinate autovehiculelor electrice este de 62, din care 43 sunt echipate cu stații pentru încărcarea mașinilor electrice.


Conducătorii auto care parchează/staționează pe locurile special amenajate, destinate autovehiculelor electrice, marcate și semnalizate prin indicatoarte rutiere cu adiționalele „cu excepția autovehiculelor electrice”, precum și ,,atenție se ridică autovehiculul” pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 580 și 725 lei, cu posibilitatea luării măsurii tehnico-administrative de ridicare a autovehiculului”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

În documentele din cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030 se arată că la nivel național este evidențiată o creștere rapidă a numărului vehiculelor electrice.


Astfel, începând cu anul 2018, numărul acestora a crescut de mai mult de patru ori, mai exact de la 710 vehicule înmatriculate în 2018 la 3.134 înmatriculate în 2020.

Primele stații de încărcare din Cluj-Napoca, amplasate în 2018

Primele stații de încărcare pentru mașini electrice din Cluj-Napoca au fost amplasate în parkingul Moților și în parcarea din Piața Unirii în anul 2018, iar în următorul an, Primăria anunța dotarea cu alte stații în încă cinci locații din oraș: Piața Mihai Viteazu, Piața Ștefan cel Mare, Baza Sportivă Gheorgheni, Sala Polivalentă (parking subteran) și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Lomb.


Cea din urmă investiție s-a ridicat la suma de aproape un milion de lei.

Amplasarea a tot mai multe stații de încărcare se justifică prin „interesul crescut din partea cetățenilor pentru calitatea aerului și mediu, precum și de către subvențiile generoase acordate de stat pentru achiziția vehiculelor electrice”, după cum se arată în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

Unde sunt amplasate stațiile de încărcare de la Cluj?

Stațiile de încărcare existente la Cluj sunt amplasate pe raza municipiului, dar și a localităților imediat învecinate (Apahida, Florești), acestea fiind puse la dispoziția clujenilor care dețin mașini electrice în parcările din oraș, precum și în incinta unor benzinării sau a unor unități hoteliere.

„Numărul stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice este ridicat față de alte centre urbane majore din regiune și de la nivel național, existând un număr redus de orașe ce dispun de mai multe astfel de stații (Constanța, Timișoara și București)”, se mai arată în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030.

Obiectivul în ceea ce privește viitorul este extinderea rețelei de stații de încărcare pentru mașinile electrice în toate cartierele din Cluj-Napoca: „Există și cartiere ce nu sunt direct deservite de o astfel de infrastructură. Luând în considerare faptul că accesul la stațiile de încărcare este foarte important pentru locuitorii cartierelor de locuințe colective, se remarcă necesitatea extinderii stațiilor de încărcare a autovehiculelor electrice”.

De asemenea, se propune amplasarea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice alături de cele destinate trotinetelor și bicicletelor electrice.

„Pentru extinderea rețelei de stații de încărcare a vehiculelor electrice este necesar în continuare un suport din partea autorităților publice locale, în special în zonele cu densitate ridicată a populației. Totodată, trebuie avută în vedere și creștere accentuată a utilizării vehiculelor electrice de mici dimensiuni (trotinete, biciclete) care au la rândul lor nevoie de stații de încărcare, ce pot fi planificate și grupate împreună cu cele destinate autoturismelor”, mai prevede documentația.

 

abonare newsletter